In Nederland is 1 op de 7 kinderen te zwaar. Kinderartsen krijgen kinderen op het spreekuur met een hoge bloeddruk of een vette lever. Ze zien kinderen met diabetes type 2 voor het begin van hun puberteit.

“Het komt erop neer dat het lichaam op alle fronten laat weten dat het last heeft van al dat vet,” zegt kinderarts Erica van den Akker in de Volkskrant.

Van obesitas naar een gezond gewicht
De oplossing kan beter niet gemedicaliseerd worden, omdat de oorzaak een manier van leven is. Daar moet aan gesleuteld worden. “Van een verhoogde bloeddruk of te veel cholesterol voelt een kind niks,” zegt kinderarts Edgar van Mil. Bij een ‘medisch probleem’ vragen ouders meteen om medicijnen, terwijl leefstijlaanpassing in veel gevallen al voldoende kan zijn. “We moeten het gezin verleiden om iets aan te pakken, wat pas in de toekomst een probleem gaat worden.”

Van een verhoogde bloeddruk of te veel cholesterol voelt een kind niks
Om te beginnen betekent dat meer beweging, want 5% tot 10% gewichtsverlies is al voldoende om van levensbedreigende chronische ziekten af te komen. In The New York Times waarschuwt Elsie Taveras, specialist in kinderobesitas echter voor een te groot accent op gewichtsverlies. 'Moeten afvallen' kan leiden tot een negatief zelfbeeld, depressie en eetstoornissen. Taveras vermijdt dan ook de woorden ‘dieet’ en ‘afvallen’ vanwege de negatieve associaties die kinderen daarbij kunnen hebben. Het kan namelijk heel eenvoudig: suikerrijke drankjes vervangen door water en bewerkte, calorierijke voedingsmiddelen vervangen door fruit en groenten noem je geen dieet, maar een voedingsplan. Met de focus op voor kinderen aantrekkelijke aanmoedigingen zoals ‘je sterker voelen’ en ‘meer energie hebben’.

Gezonde voedselkeuzes aanleren
Junilla Larsen, onderzoeker aan de Radboud Universiteit, schreef het boek Eetgedrag in balans; een gezonde eetopvoeding om ouders te helpen kinderen gezonde voedselkeuzes aan te leren.

Er is een aantal goed onderbouwde truukjes
Er is een aantal goed onderbouwde truukjes. Blijf kinderen herhaaldelijk groenten aanbieden. Tot wel 8 tot 10 keer, op verschillende momenten. Zorg er ook voor dat je vrolijk kijkt als je je spinazie aan het eten bent, want dan zijn de kinderen sneller geneigd het ook te proberen. Laat je peuter met zijn eten spelen. Vertel er ook eens een fun fact bij, bijvoorbeeld dat je door 'broccolibomen' te eten, beter kunt leren fietsen.

Een groot verbeterpunt is volgens Larsen het negatieve beeld dat kinderen hebben bij gezond eten. Dat groenten eten ‘moet’, geeft groenten een negatief imago. “Dat imago moet eraf,” zegt de schrijfster tegen Nu.nl. “Ouders kunnen eraan bijdragen door gezond eten leuk te maken.” Door met kleuren en vormen te spelen bijvoorbeeld.

Larsen schreef haar boek om ouders handvatten te bieden waarmee ze thuis een goede zin in gezond eten en leven kunnen creëren zodat kinderen de verleidingen van het alomtegenwoordige ongezonde voedselaanbod leren weerstaan. Vroeg geleerd is oud gedaan: "gezonde kinderen worden gezonde volwassenen." Dat doe je als ouder door je kind voor zijn eigen bestwil een beetje te bedotten met groenten waar je sterk en slim van wordt en beter van kunt leren fietsen.
Dit artikel afdrukken