Londen
Het is alleen niet genoeg. Alleen al in Londen is het bedrag dat voorzien is per maaltijd, £2,65 (€3,10), door de inflatie te weinig om alle kosten te kunnen dekken. Sommige deelgemeenten leggen geld bij, scholen zoeken naar oplossingen, waaronder het aanbieden van eenvoudigere maaltijden.
Maar het probleem strekt zich tot ver buiten Londen uit.
Heel Groot-Brittannië
"Het is gewoon niet eerlijk dat kinderen op scholen buiten Londen geen toegang hebben tot de goede voeding die ze nodig hebben om te gedijen," zegt Stephanie Slater, oprichter van School Food Matters, in de Financial Times. Bijna een kwart van de huishoudens in het VK ervaart op dit moment voedselonzekerheid, als gevolg van de gestegen kosten van levensonderhoud, blijkt uit een onderzoek van YouGov.
Slater vindt een medestander in tv-kok Jamie Oliver. Hij pleit voor gratis schoolmaaltijden voor àlle kinderen in Engeland. In heel Engeland zijn er ongeveer 1,7 miljoen leerlingen die recht zouden moeten hebben op een gratis schoolmaaltijd, maar niet aan de criteria van de huidige overheidsregeling voldoen (ouders met een uitkering of een gezinsinkomen van minder dan £7.400 pond (€8.660)).
Jamie Oliver zet zich al jaren in voor betere schoolmaaltijden. Gezonde en voedzame maaltijden zijn volgens hem "een investering in hun toekomst en een boost voor de economie en gezondheid”.
Nederland
Ook in Nederland kennen we sinds dit voorjaar gratis schoolmaaltijden op scholen waarop relatief veel kinderen zitten van wie de ouders een laag inkomen hebben.
Op Prinsjesdag zal het demissionaire kabinet bekend maken dat die leerlingen nog een jaar gratis schoolmaaltijden kunnen krijgen. Daar trekt de regering €166 miljoen voor uit, weet Nu.nl alvast. Op dit moment hebben zich ruim 1.600 scholen aangemeld bij het oorspronkelijke project van het Rode Kruis en het Jeugdeducatiefonds (de 'Boterhammenbar'). Dat moet een dikke 200.000 leerlingen een goede bodem onder hun schooldag laten leggen. 'Goed eten, is goed leren' en verkleint de kansenongelijkheid later.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Helemaal gelijk Joep. Al die plastic bakjes te gek voor woorden. Duur ook. En niet echt educatief/culinair... zo belangrijk in deze tijd. Daarbij vermeldenswaard dat ook vaak wegwerpborden en bestek/ bekers worden gebruikt (in de US alleen maar).
Maar ook op 'betere' scholen, zoals op een aantal Zuid Franse, ontbreekt meestal die fundamentele educatieve factor: de leerlingen bij de keuzes en het bereiden betrekken. Zoals ons regeringsbeleid dat meer zou moeten moeten doen in een educatieve democratie ;)
Geprivatiseerde toeleveringsketens een groot vraagteken. In ons land zijn bijna alle kroketten schoolkantines geprivatiseerd (en contractueel snoep/chips automaten geplaatst met 15% van de opbrengst voor de school). Winst het eerste dat telt.
ps #1 die discussie over tomaten gaat deze lijn te boven ;) ik weet precies wat je bedoelt... die schil bevat wat ongunstige zetstofjes ('starches'... een te breed begrip), en verhitten doet de tomaat goed in lypoceen.... maar toch wil ik een blokjes tomaten/komkommer/fèta salade met peterselie, olijfolie (olijven) en balsamico (citroen/ appelazijn) zeer aanbevelen!
Schoolmaaltijden (vaak 3 gangen) zijn in Frankrijk heel normaal, de ouders nuttigen tussen de middag immers ook de (warme) hoofdmaaltijd op hun werk of elders nabij het werk. Maar wat ik op de foto zie is wel overdreven bewerkelijk en dus duur met al die 1-persoond bakjes. Kinderen moeten gewoon een schep van dit en van dat uit grote pannen en schalen op hun bordje krijgen, met enige keuze. Scholen met eigen gaarkeukens maken graag gebruik van ouderhulp. De bijdrage voor de maaltijden zijn sterk inkomensafhankelijk te beginnen bij gratis.
En dat is gezond?? Rauwe tomaten waarbij de lycopene slecht beschikbaar is? En een blaadje spinazie, andijvie, broccoli? daar kun je echt niet zo vrolijk van worden. Het oxaal zuur in al deze planten is hoog genoeg dat je ze liever niet elke dag rauw eet.