Rood vlees van vee dat zijn hele leven gras heeft kunnen eten, heeft mogelijk een lager kankerrisico. Dat stelde de Mayo Clinic al in 2014. Vlees van koeien die hun hele leven of in de afmestfase gras hebben gegeten heeft een lager vetpercentage dan dat van graangevoerde runderen. In grasgevoerd vlees zitten ook meer omega-3 vetten, meer antioxidanten zoals vitamine E en meer CLA (Conjugated Linoleic Acid) dan in graangevoerd vlees. Die laatste zouden het risico op hartaandoeningen en kanker verminderen.

Ik denk dat we echt een verschuiving waarnemen in hoe we hier in de VS over rundvlees denken. Het gaat niet alleen om minder vlees eten en onszelf tekort doen, het gaat om beter vlees
'Ethisch verantwoord'
De onderzoeksgegevens zijn een opsteker voor het Amerikaanse bedrijf Verde Farms. Dat streeft er naar meer Amerikanen grasgevoerd vlees te laten eten, in plaats van graan- of brokgevoerd. Vleeseters in rijke landen bekeren zich meer en meer tot vlees dat ethisch verantwoord is. Dat is goed nieuws voor Verde Farms, dat zijn verkopen in 2014 met 70% zag groeien. CEO Dana Ehrlich: "Ik denk dat we echt een verschuiving waarnemen in hoe we hier in de VS over rundvlees denken. Het gaat niet alleen om minder vlees eten en onszelf tekort doen, het gaat om beter vlees."

Verde Farms grijpt het WHO-rapport dan ook aan om duidelijk te maken dat 'beter vlees' op drie marketingpijlers rust: consumentengezondheid, dierenwelzijn en duurzaamheid. Dierenwelzijn en duurzaamheid stond al hoog in het vaandel. Verde Farms laat zich voorstaan op een diervriendelijke behandeling van de koeien, die vooral in Uruguay, Nieuw-Zeeland en Australië gehouden worden. De familiebedrijven waar Verde Farms mee samenwerkt, gaan zonder feedlots, granen, antibiotica of groeihormonen te werk. Ook is het gras waar de koeien op grazen puur natuur; er komen geen synthetische pesticiden of kunstmest aan te pas.

In Nederland te koop
Ook in Nederland is gegarandeerd grasgevoerd rundvlees uit Uruguay te koop. Foodlog-partner Lento Melo biedt het in zijn webshop aan. Nota bene met korting voor Foodlog Friends.

Fotocredits: 'Grassfed beef on point buchon', devra
Dit artikel afdrukken