De Franse onderzoeker Gilles-Eric Séralini werd door de redactie van Food and Chemical Toxicology gevraagd de rattenstudie die zou aantonen dat GMO RoundUp Ready mais voor kanker zorgt vrijwillig terug te trekken. Doet hij dat niet, dan zullen de onderzoeksresultaten verwijderd worden door de redactie. Vandaag maakte Séralini bekend niet te piekeren over terugtrekking. Dat meldt Le Monde.

Volgens FoodNavigator noemde Séralini de actie van de redactie een teken van de manier waarop norm-en regelgevende wetenschappelijke instanties (zoals de EFSA) zich laten hoereren door de industrie (hij schreef dat ze lijken op een 'prostitute with industry'). Gefluisterd wordt dat het retractieverzoek onder druk van Monsanto tot stand is gekomen. Volgens Séralini zijn bladen niet onafhankelijk en wetenschappelijk.

Met zijn uitspraken zet Séralini de relatie tussen wetenschap en onderzoek en de officiële tegen de wetgever aanhangende consensuswetenschap op scherp. De consensuswetenschap is de afgelopen decennia een steeds belangrijker rol gaan spelen om 'waarheden' te kunnen definiëren. Wetenschap kent geen waarheid, maar alleen voortschrijdend inzicht. Wet- en regelgeving ter bescherming van zakelijke belangen vergt echter duidelijke bepalingen voor het maken van gezondheids- en voedingsclaims, officiële adviezen, patenten en protocollen.
Dit artikel afdrukken