Ging eerder rockfestival Roskilde al serieus urine recyclen onder het motto van 'van pis tot pils', dit jaar pakt ook de organisatie van de Vierdaagsefeesten de urinestroom aan om te verduurzamen. Tijdens de Vierdaagsefeesten, dit jaar van 18 tot en met 24 juli losbarsten, moedigt de organisatie iedereen aan zijn of haar plasje in één van de vele toiletten of plaskruizen te doen. Wildplassen is natuurlijk helemaal uit den boze.

Fosfaat terugwinnen
De naar verwachting 30 tot 50 m3 liter pure urine zal afgevoerd worden naar de verwerkingsinstallatie SaNiPhos van GMB, in Zutphen. Die gaat het fosfaat er uit terugwinnen. Fosfaat is een onmisbare, maar eindige, meststof voor alles wat groeit en bloeit. Die kun je dus beter hergebruiken dan zo maar wegspoelen.

Duurzame festivals
De Vierdaagsefeesten zijn, net als veel andere grote zomerfestivals, bewust bezig hun impact op het milieu te verkleinen. In de woorden van Vierdaagsefeesten: "Naast maatregelen op het gebied van afval, energie, water, voedsel en mobiliteit, gaan we in 2015 urine inzamelen om hier vervolgens fosfaat uit terug te winnen voor hergebruik. [..] Daarmee leveren we een bijdrage aan de inrichting van een duurzame waterketen."

Fotocredits: 'Naast de pot piesen', Vierdaagsefeesten 2007, Jaap Stronks
Dit artikel afdrukken