Fosfaat terugwinnen
De naar verwachting 30 tot 50 m3 liter pure urine zal afgevoerd worden naar de verwerkingsinstallatie SaNiPhos van GMB, in Zutphen. Die gaat het fosfaat er uit terugwinnen. Fosfaat is een onmisbare, maar eindige, meststof voor alles wat groeit en bloeit. Die kun je dus beter hergebruiken dan zo maar wegspoelen.
Duurzame festivals
De Vierdaagsefeesten zijn, net als veel andere grote zomerfestivals, bewust bezig hun impact op het milieu te verkleinen. In de woorden van Vierdaagsefeesten: "Naast maatregelen op het gebied van afval, energie, water, voedsel en mobiliteit, gaan we in 2015 urine inzamelen om hier vervolgens fosfaat uit terug te winnen voor hergebruik. [..] Daarmee leveren we een bijdrage aan de inrichting van een duurzame waterketen."
Fotocredits: 'Naast de pot piesen', Vierdaagsefeesten 2007, Jaap Stronks
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Zo raar is dat niet hoor, ik plas thuis in een emmertje en gooi dat met een plens water naast (niet op) mijn moestuinplantjes. Je gaat die vloeibare Pokon toch niet doorspoelen? Ook een composthoop vaart wel bij plasjes.
Wat ik me wel afvraag, is hoe ze medicijnresten uit de urine willen halen. Kan ik bij geen van de bronartikelen vinden en is volgens ervaren moestuiniers serieus probleem.
Ooit eens gesproken met directeur van Slibverwerking Noord-Brabant. Zij verbranden onze poep. Vroeger werd dat gewoon uitgereden over het land. Reden dat het niet meer mag, is dat mensenpoep nu teveel zware metalen bevat. Zoiets zet je toch aan het denken...
Hihihi, dat bedoelde ik niet Albert, ik bedoelde ermee dat als je op pad bent. Vroeger zag je het vaak in het straatbeeld, van die halfronde beton'gebouwtjes' speciaal voor mannen, voor vrouwen zag je nooit wat, die moesten de boel maar ophouden tot thuis of bij een restaurant ofzo gaan. En op de foto staat ook weer iets voor de mannen, dus hoe willen ze dan op dat soort gelegenheden de plas van vrowuen op gaan vangen. Voor thuis is er zat uit te vinden wat je kan doen om het als compost te gaan gebruiken, maar ik heb enige tijd geleden iemand in een podcast op youtube horen vertellen hoe ze dat doen, neuh, mij niet gezien, dat duurt echt maanden voor het echte mooie droge compost is wat niet meer stinkt.
Wat een negativiteit in de reacties! Dit Zutphense bedrijf - net zoals Waternet e.v.a. - gokt gewoon op een stijgende prijs van fosfaat in de nabije toekomst en hoopt dan een voorsprong te hebben met deze technologie. En als het allemaal te kostbaar is of de fosfaatprijs stijgt langzamer dan verwacht, dan stoppen ze ermee of gaan ze failliet. Zo niet, dan winnen ze talloze innovatieprijzen en worden ze schatrijk.
@Astrid, ze zullen ze op dat festival niet hebben, maar daar bestaan speciale wc-potten voor.
#3 Engelbert, ik ben vooral nieuwsgierig naar het kostenplaatje erachter.
Energie- en grondstofgebruik zul je moeten vergelijken met die van de mijnbouw + purificatie - en met het gegeven dat binnen afzienbare tijd een eind aan die voorraad komt.