Struviet is een fosfaathoudende stof die als meststof te gebruiken is. Afvalzuiveringsinstallaties kunnen struviet terugwinnen uit urine. Het fosfaathoudende struviet is een (welkome) aanvulling op natuurlijk fosfaat uit fosfaatmijnen. De voorraden fosfaaterts zijn eindig. Door struviet uit urine terug te winnen laten we die meststof niet zomaar verloren gaan en doen we een stapje richting de circulaire economie.

Voor de kwaliteit van struviet is het belangrijk dat er zo min mogelijk vervuiling van medicijnresten in het struviet terecht komt. Tijdens Lowlands (16 – 18 augustus) willen de onderzoekers in een live proefopstelling inzicht krijgen in de medicijn- en drugsresten in de urinestroom van de festivalgangers.

Anoniem
Lowlandbezoekers kunnen, als ze meedoen aan het 'plasproject', hun urine ter recycling aanbieden. Bij het inleveren van urine kunnen ze anoniem aangeven welke medicijnen (en/of drugs) ze hebben gebruikt. De terugwinning van struviet is te zien in een transparante reactor. Rondom de reactor, op de kop van het toilettenblok, hangen informatieposters over circulaire chemie.

Festivalplas
Festivals en urine zijn een beproefde combinatie. Uit Frankrijk kennen we de uritonnoir, op het Glastonbury Festival draaide de stroomvoorziening op de urine van bezoekers, tijdens het Deense Roskilde rockfestival werd ‘pis tot pils’ voor de volgende editie via de tussenstap van het bemesten van gerstakkers voor het festivalbier.

Dichter bij huis leverden vele Koningsdagplasjes al eens struviet op en werden met de tijdens de Vierdaagse verzamelde urine pompoenen bemest.
Dit artikel afdrukken