image

Kok Joop Braakhekke zou het van harte met kok Jamie Oliver eens zijn. Maar ja, Braakhekke zet z’n culinaire presentaties helaas niet in voor gezonde voeding op lagere scholen. En bovendien, het Engelse schoolsysteem – met z’n vaak gesubsidieerde lunch - is toch iets anders dan het Nederlandse. Onderzoek van de Universiteit van Hull bevestigt nu dat kinderen die gezonde voeding eten, betere prestaties leveren dan hun friet en chips-etende klasgenootjes. ‘Beter eten is beter weten.’

Dat is de niet eens zo verrassende uitkomst van het onderzoek van professor Derek Colquhoun, directeur van het ‘Institute for Learning’ van de Universiteit van Hull.
De stad kent een van de hoogste cijfers voor zwaarlijvigheid in het land.
Colquhoun en z’n staf wilden daarom wel eens weten of er een directe relatie bestond tussen zwaarlijvigheid en het eetpatroon van schoolgaande jeugd.

Twee jaar geleden startten ze een groot onderzoek onder 24.000 leerlingen op de basisschool. Een groep hield het bij de ‘vette hap’ en het traditionele lunchpakket, een grote meerderheid van 15.600 kinderen koos voor de gezonde maaltijd met fruit, sinds 2005 aangeboden door de stad Hull.

De resultaten waren kristalhelder: ‘gezonde eters’ kunnen zich beter en langer concentreren, zijn rustiger en minder afwezig in de klas en halen daardoor betere resultaten op hun toetsen. Ook zijn ze levenslustiger dan klasgenootjes die ’s middags om de hoek even snel hun ‘frietje mayo’ halen. Kortom, gezonde eters zitten letterlijk en figuurlijk lekkerder in hun vel.

Bevordering van gezond eten op school staat tegenwoordig hoog op de Europese agenda. Hull is bijvoorbeeld één van de veertien steden die aan het ENHPS (European Network of Health promoting schools) deelneemt. Maastricht een andere. Maar daar zei een docente in een van de laatste ENHPS nieuwsbrieven: “hoe kunnen we aan gezonde voeding en preventie werken als orde in de klas nauwelijks te handhaven valt?”

bron: people+
Dit artikel afdrukken