De omgeving van mensen moet zodanig ingericht en de producten op een manier aangeboden worden dat mensen 'automatisch' kiezen voor gezondheid. Het kan daarbij gaan om de trap uitnodigender te positioneren dan de lift, de gezonde producten op ooghoogte in het schap van de winkel te plaatsen en gezond eten aan te bieden in kantines van scholen en bedrijven.
Dat stelt minister Klink van Volksgezondheid in de Kaderbrief 2007-2011 visie op gezondheid en preventie. Met deze visie zet Klink de agenda voor het gezondheidsbeleid voor de komende jaren. Prijsmaatregelen
Klink wijst er nog eens op dat de aanpak van overgewicht met prijsmaatregelen en wet- en regelgeving complex ligt. Er is weinig bekend over de effecten van het hanteren van financiële prikkels om het nuttigen van ongezond voedsel te ontmoedigen. Bovendien is het lastig om ongezonde voeding gericht af te bakenen van gezonde voeding. Zo zijn vet en suiker niet in alle hoeveelheden en in alle producten ongezond. Ook zijn maatregelen niet eenvoudig in te passen in EU-regelgeving. Toch zal hij in overleg met onder meer met het bedrijfsleven, verkennen of het effectief en zinvol is om via prijsmaatregelen een gezonde leefstijl te bevorderen.
Nota's
Klink zal eind 2007 een voedingsnota uitbrengen waarin wordt ingegaan op het Nederlandse voedingspatroon en de acties die worden ingezet om dit te verbeteren (minder zout, voorkomen van allergieën, etc). Deze inhoudelijke nota biedt input voor het beter richten van onder andere voorlichtings- en innovatieactiviteiten op het gebied van gezonde voeding.
In het voorjaar van 2008 zal Klink een beleidsbrief aan de Tweede Kamer sturen over overgewicht, waarin de bredere samenhang wordt geschetst tussen de activiteiten op het gebied van voeding en beweging, de verbinding van preventie en zorg en de samenwerking tussen de bestuurlijke partners. Voeding enerzijds en overgewicht anderzijds zijn onderwerpen die veel met elkaar te maken hebben maar ook onderscheiden thema’s behandelen.
Zie voor meer informatie de Kaderbrief 2007-2011 visie op gezondheid en preventie op de site van het ministerie van VWS.
bron: Ministerie van VWS met dank aan Foodholland
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Liften alleen nog maar voor minder validen. Benzinepompen die louter benzine en auto-spullen verkopen, en de ARBO-regels over hoe zwaar je mag tillen en hoe vaak ook de deur uit?
AB Klink zou naar zijn naam moeten kijken. Vervang alle deurklinken in openbare gebouwen door versies met een zware veer erin en iedereen krijgt een flink stukje extra oefening mee. Architectuur en landschapsinrichting zou heel goed kunnen helpen om het obesitasprobleem op te helpen lossen. Geef lopend les op scholen. Verander de naam 'lift' in Dikke lijven-opheffer" op de bordjes. En als mensen toch gaan, laat dan bij de 2e etage uit de speaker klinken: "2e etage, dikzak!" Het is allemaal een kwestie van willen en doen.
De positionering van gezonde producten in de supermarkt is een MVO-zaak van de supermarkten. Daar kan Klink welllicht een bemiddelende rol bij spelen, waarom niet? Als snoep weggehaald wordt bij de kassa, scheelt dat bergen aan pondjes bij het volk. Ik ben normaal niet voor wetgeving als oplossing, maar kassakoopjes mogen van mij vandaag nog geheel verboden worden.
Ah kijk. Ab Klink is geen voorstander van een vettax. Dat stemt hoopvol. Maar hoe gaat ie dan belasting op ongezond voedsel heffen?
Volstrekt eens!
@Dick
Er zijn wel degelijk verboden mogelijk. Gehard plantaardig vet, bepaalde kleurstoffen, natrium benzoaat. Maar dat zijn toevoegingen, namaakproducten. De stad New York heeft restaurants verboden om gehard plantaardig vet te gebruiken, het verbod stelt overduidelijk dat de van nature voorkomende transvetten buiten beschouwing worden gelaten. Ondanks het gebruikelijke de-staat-bepaald-wat-we-gaan-eten gebrul van mensen die het niet begrijpen en luide protesten van de restaurants is dat natuurlijk de juiste weg. Niemand hoeft er in NY een frietje minder om te eten: Dat blijft een eigen verantwoordelijkheid.
Dat zou men in Nederland ook kunnen doen.