Lizet Kruyff
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


"Een aantal stoffen in paddestoelen bevorderen de werking van het immuunsysteem. Voeg je die aan het reguliere voedingsmiddelenpakket toe, dan is de kans op een langer leven met hoge kwaliteit niet ondenkbeeldig.", stelt prof.dr. Leo van Griensven, mede-oprichter van InnerLife, dat nauw samenwerkt met het in Limburg gevestigde Scelta Mushrooms.

Even terug in de tijd. In America, een dorpje in de gemeente Horst aan de Maas, bevond zich het Proefstation voor de Champignoncultuur, dat in 1957 werd opgericht om onderzoek te verrichten naar voeding, kwaliteit, teelt, ziektes en hun bestrijding, teeltklimaat, het bewaren en verwerken van champignons en de teelt van andere eetbare paddestoelen. Vanaf 1981 tot 2001 was de celbioloog Van Griensven er directeur en vanaf 1988 was hij ook bijzonder hoogleraar in Nijmegen. Vanaf 2001 werd de overgang ingezet naar de Universiteit van Wageningen en daalde de aanvankelijke personele formatie van 40 plaatsen geleidelijk naar de huidige 5. Sinds 2001 en ook nu, na zijn officiële pensionering, houdt Van Griensvenj zich in Wageningen bezig met het onderzoek naar de gezondheidsbevorderende stoffen die in eetbare paddestoelen zitten. "Ik wil die stoffen graag op de markt brengen. Nu de mensen steeds ouder worden en dus bij ziekte steeds afhankelijker van genezende pillen, is het misschien tijd om het geleidelijke verlies van kwaliteit van het leven gepaard aan het vorderen der jaren preventief aan te pakken. Voorkomen blijft beter dan genezen."

Wondermiddel
De dertig jaar geleden in Brazilië ontdekte Agaricus blazei murill krijgt op dit moment de meeste aandacht, naast de champignon en de geschubde inktzwam. De Japanse onderzoekers dr. Shoii Shibata van het Tokyo College voor Geneeskunde en dr. Tetuo Ikegawa van het Japanse Nationale Kanker Centrum zagen dat deze soort rijk is aan meervoudige suikers (polysaccharide) die het eigen immuunsysteem ondersteunen enwel (ß(Beta) 1,3-1,6 D Glucan). De concentratie van deze suikers is in deze paddestoel heel hoog en de stof is actiever dan in enig andere soort. Daarnaast is er ergosterol ( een voorloper van vitamine D1) , linolzuur, palmitinezuur, vitamine B6 en B12 aangetoond. De blazei geldt in Japan en China als wondermiddel tegen onder meer verkeerde cholesterol, diabetes, stress, gewrichtsklachten, klachten aan de luchtwegen en is ook nog gunstig als vochtafdrijver en bloedzuiveraar.
Van Griensven: "Paddestoelen en schimmels, met uitzondering van de gist Penicillium die penicilline produceert, zijn in het algemeen niet zo gemakkelijk op grote schaal te kweken in een laboratorium. Daarom is er hier tot nu toe nog weinig gedaan met de paddestoelkennis die in China al lang in de gezondheidszorg ingezet wordt op dit gebied. Daar zijn pillen en thee van paddestoelen heel normaal."

Kopje paddestoelensoep
Europa neemt een afwachtende houding aan. Gezondheidsclaims worden nog niet ondersteund door bijvoorbeeld de Amerikaanse FDA. Capsules zijn volop te krijgen, voor 90 stuks betaal je via Internet ongeveer 42 euro. Aanbevolen wordt iedere dag 100 milligram per kilo lichaamsgewicht te consumeren, dat is ongeveer dagelijks een kopje blazei-soep om de gewenste hoeveelheid specifiek antibacteriële stoffen binnen te krijgen.
"Er zit dus big business in", meent Van Griensven, "nadat de gezondheidsclaim duidelijk bewezen is." Daar zijn ze bij de afdeling humane biologie van de universiteit van Maastricht nu hard mee bezig. Drie groepen van dertig personen, waarvan één controlegroep, worden onderzocht op wat de effecten zijn op cholesterol, HDL, ADL en glucose. Het ontwikkelingsfonds Limburg en het Ceresfonds uit Brussel, alsook een financiëel consortium van bedrijven fourneert de benodigde gelden. Eind 2008 zouden de eerste resultaten bekend gemaakt moeten zijn. De commerciële kweek van de kieskeurige blazei is kostbaar en arbeidsintensief. Toch is er in ons land al een bedrijf in Geleen in geslaagd om voor een acceptabele kostprijs deze paddestoelen vers op de markt te brengen. Preparaten zijn er te kust en te keur. Voor Van Griensven en InnerLife/Scelta is het slechts een begin. Ook de gezondheidsbevorderende werking van asperges, spruitjes, broccoli en kruiden als oregano vragen om nader onderzoek.
Copyright Lizet Kruyff
Dit artikel afdrukken