Frituren heeft ten onrechte een ongezond imago, vindt kookboekenschrijver Angela Prins. Dat schrijft het AD.

In haar nieuwe boek Fris Frituren laat ze zien hoe het volgens haar gezond kan. “Goed frituren hoeft niet te leiden tot een vette maaltijd. Dan kan iets gefrituurds een mooie aanvulling op de maaltijden zijn,” aldus Prins.

Tiny van Boekel, hoogleraar levensmiddelentechnologie aan Wageningen Universiteit, liet zich vorig jaar al positief uit over de friet. Het kan volgens hem geen kwaad, als je maar varieert. Op Foodlog legde hij uit hoe de beste frieten gemaakt moeten worden vanuit een wetenschappelijk perspectief.

Ook Roy van der Ploeg, woordvoerder van het Voedingscentrum, benadrukt het belang van variatie. Hij adviseert om olie of vloeibaar frituurvet te gebruiken in plaats van vast vet omdat dat meer verzadigde vetten bevat. Hij bevestigt wel de algemene opvatting dat gefrituurde producten veel calorieën bevatten en dat je dus moet opletten hoeveel je ervan eet. Van Boekel adviseert vast vet omdat het minder kankerrisico's met zich meebrengt.
AD - 'Gefrituurd eten hoeft niet ongezond te zijn'
Reageer
  • Deel
Druk af