Meer dan de helft van de Nederlanders eet volgens het Voedingscentrum vegetarisch of flexitarisch, minstens drie dagen per week geen vlees. Om Nederland te helpen niet alleen plantaardiger maar ook nog goed te eten, bracht het Voedingscentrum het kookboek Vandaag Vegetarisch uit. Foodlog probeerde één van de zestig gerechten.
Met een doffe dreun valt het kookboek Vandaag Vegetarisch van het Voedingscentrum op mijn deurmat. Op het eerste gezicht een mooi kookboek met paginagrote foto’s van de gerechten. Met dit kookboek wil het Voedingscentrum “inspireren om eten op een nieuwe manier te benaderen”. In zes katernen laat het kookboek zien hoe je vlees op een gezonde manier kunt vervangen door peulvruchten, soja, ei, noten, vleesvervangers en zeewier.
Klimaatkanjers en nuchterheid
Het blijft niet bij de zestig recepten. Het boek vertelt hoe je als vegetariër aan je voedingsstoffen kunt komen. Het geeft praktische tips over handig inkopen doen. Het leert je etiketten lezen en voedselverspilling voorkomen. Bovendien benoemt het Voedingscentrum een aantal gerechten tot klimaatkanjer. Dat zijn recepten met een lage klimaatbelasting. Deze gerechten bevatten onder andere verse groenten uit het seizoen. Achterin het kookboek staat de groente- en fruitkalender van Milieu Centraal die duidelijk aangeeft welke groente en fruit optimaal in het seizoen passen. Om te weten of de klimaatkanjer die je wilt maken bij het seizoen past, moet je achterin het boek wel even alle ingrediënten checken.
Het vegetarisch kookboek van het Voedingscentrum heeft een nuchtere benadering van vegetarisch eten met simpele gerechten en een duidelijke uitleg hoe je gezond vegetarisch kunt eten. Het doet niet 'culi' of 'foodie' en is simpelweg praktisch. Zo'n aanpak vind ik misschien wel heel verfrissend. Ik maakte het gerecht ‘Rijst met groente en kikkererwten’. Het kwam goed van het fornuis terwijl ik strict alle instructies volgde. Een robot had het werk kunnen doen. Mijn tafelgenoot en ik vonden het lekker. Prima kookboek dus.
Dit artikel afdrukken
Klimaatkanjers en nuchterheid
Het blijft niet bij de zestig recepten. Het boek vertelt hoe je als vegetariër aan je voedingsstoffen kunt komen. Het geeft praktische tips over handig inkopen doen. Het leert je etiketten lezen en voedselverspilling voorkomen. Bovendien benoemt het Voedingscentrum een aantal gerechten tot klimaatkanjer. Dat zijn recepten met een lage klimaatbelasting. Deze gerechten bevatten onder andere verse groenten uit het seizoen. Achterin het kookboek staat de groente- en fruitkalender van Milieu Centraal die duidelijk aangeeft welke groente en fruit optimaal in het seizoen passen. Om te weten of de klimaatkanjer die je wilt maken bij het seizoen past, moet je achterin het boek wel even alle ingrediënten checken.
Het vegetarisch kookboek van het Voedingscentrum heeft een nuchtere benadering van vegetarisch eten met simpele gerechten en een duidelijke uitleg hoe je gezond vegetarisch kunt eten. Het doet niet 'culi' of 'foodie' en is simpelweg praktisch. Zo'n aanpak vind ik misschien wel heel verfrissend. Ik maakte het gerecht ‘Rijst met groente en kikkererwten’. Het kwam goed van het fornuis terwijl ik strict alle instructies volgde. Een robot had het werk kunnen doen. Mijn tafelgenoot en ik vonden het lekker. Prima kookboek dus.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Bij alcohol hetzelfde fenomeen #16 van sociaal wenselijke antwoorden. Als je de hoeveelheden uit de zelfrapportage omhoog rekent dan kom je op iets meer dan de helft van de 8 liter alcohol per capita die werkelijk verkocht wordt.
En bij ons nog ruiger: Nederlandse vleesconsumptie licht gestegen.
NOS over vleesconsumptie vanmorgen
Otto #15 Tja, dat zou best eens kunnen.
Maar ik geloof er geen barst van.
Hans (Dagevos) overpeinst ook dergelijke mogelijke oorzaken in zijn boek Vleesminnaars, Vleesminderaars en Vleesmijders, maar ik denk dat je het zo moeilijk niet moet zoeken. Mensen geven vaak sociaal wenselijke antwoorden die niet geheel in overeenstemming zijn met hun werkelijke gedrag. Niemand wil kiloknallers als je het aan aan ze vraagt, maar het verkoopt wel heel goed, rara hoe kan dat? De andere oorzaken hier en daar geven naar mijn smaak niet voldoende rechtvaardiging voor "de vleesparadox" (mooi woord, ook van Hans).
Ik heb het al eens vaker aangehaald hier, heel lang geleden in de tijd van De Scharrelvleescommissie (Hans Roos in een gezellig kantoor boven de Neude in Utrecht, jaja jonge kijkbuiskinderen, zo oud ben ik al....) deed men onderzoek naar de markt voor scharrelvarkensvlees in Nederland. We hadden toen de scharrelslager en die verkocht exclusief scharrelvlees maar het sloeg geen deuk in een pakje boter. Onderzoek wees uit dat zo ongeveer de helft (ik weet het exacte cijfer niet meer, maar het was veel) van de consumenten scharrelvlees zou kopen als het maar in de supermarkt lag, en als ze maar niet naar een aparte scharrelvleesslager moest.
Logisch gevolg; AH ging scharrelvlees verkopen. Het was een gulden (die had je toen nog) per kg duurder dan regulier varkensvlees. Na jaren duwen en trekken kwam het scharrelvleesrek niet verder dan 2% van het reguliere rek. Oeps. Dat onderzoek bleek nogal ver af te staan van wat er in werkelijkheid gebeurde.
De beste conclusie die je kunt trekken is dat er iets aan het verschuiven is, er broeit iets. Veranderende eetgewoonten van jonge mensen, toenemende aandacht voor plantaardig voedsel, toenemende groei van de verkoop van vegetarische producten, allerlei ontwikkelingen geven aan dat er iets gaande is. Maar zoals zo vaak op internet worden veel te snel conclusies getrokken en cijfers overgenomen die in werkelijkheid heel anders uit blijken te pakken. Objectief en kritisch blijven analyseren dus. Anders komen er maar praatjes in de wereld, en ja, die zijn over het algemeen onzinnig.
PS Dit soort cijfers wordt over het algemeen uitgedrukt in verbruik per capita, bevolkingsgroei heeft dus geen invloed. Wel op het totale verbruik vanzelfsprekend. De groei zit er mondiaal nog steeds lekker in, ruim 2% per jaar en in 2015 zijn we door de 300 miljoen ton gegaan. In 1960 was dat zo'n 70 miljoen ton. Daar heeft bevolkingsgroei natuurlijk wel degelijk mee te maken, inmiddels hebben we twee keer zoveel mensen. De rest is hogere welvaart.
Jos #11 Hoeft geen onzin te zijn toch? Genoeg verklaringen voor te bedenken: vanwege lagere prijs eten vleeseters steeds meer vlees per maaltijd. Of er waren altijd al flexitariers maar ze wisten niet dat ze zich zo moesten noemen. Er zijn meer mensen, is daar voor gecorrigeerd? Verschuiving: ik ken een aantal ex-vegetariers in mijn vriendenkring, die zijn vanwege o.a. verschillende gezondheidsproblemen (!) weer vlees gaan eten, anderen hebben het stokje overgenomen. Allemaal plausibele oorzaken om de geringe daling te verklaren, toch?