De ene na de andere Franse burgemeester beroept zich op het voorzorgsprincipe en verbiedt het spuiten van pesticiden rondom woningen. Dinsdag verordonneerde ook de tiende burgemeester op rij, van het kleine plaatsje Murles in het wijngebied Pic Saint Loup in de Hérault, een spuitverbod in haar gemeente. Murles stelt de gezondheid van het 300 inwoners tellende dorp boven de belangen van de agrarische sector, in dit geval de wijnboeren. De volksgezondheid gaat voor. De bestuursrechter floot weliswaar de burgemeester van Langouët terug, die als eerste een spuitverbod binnen 150 meter van de woningen in zijn gemeente invoerde, maar de trend onder burgemeesters is gezet. Ze trekken zich er niets van aan.

In Duitsland pakt de centrale regering inmiddels door. Woensdag maakte de Duitse minister van Milieu Svenja Schulze bekend dat Duitsland in vier jaar een verbod op glyfosaat gaat doorvoeren. Vanaf 2024 zal het middel volledig verboden zijn. De Duitse regering voert een pakket maatregelen uit om de insectensterfte terug te dringen en het verbod op glyfosaat is daar onderdeel van.

Des te opvallender is dan ook de persconferentie die 18 Bretonse boeren organiseerden. Net als parlementariërs en bekende persoonlijkheden, lieten ook zij hun urine testen op glyfosaat. Het resultaat: nul komma nul.

Op Twitter bleek Foodlog-commentator Ellen-Maureen Colpa op het goede spoor te zijn. De gebruikte methodiek en, in mindere mate, het laboratorium waar de test plaatsvindt, spelen een niet te onderschatten rol.


"Eigenlijk zijn de testmethoden niet te vergelijken," zegt Aalt Bast, hoogleraar in de toxicologie aan de Universiteit Maastricht. "De Elisa-test die onder meer Générations Futures gebruikte is laagdrempelig, maar niet erg specifiek en selectief. Een prima test op zich, maar wel eentje die veel vals-positieve uitslagen kan genereren. De test die de Franse boeren gebruikt hebben, chromatografie, is veel specifieker en gevoeliger. Met die methodiek kun je er zeker van zijn dat er uit de urinemonsters inderdaad geen glyfosaat te isoleren viel."

Boeren in Europa maken zich in toenemende mate zorgen over het in snel tempo verdwijnen van gewasbeschermingsmiddelen zonder dat er groene middelen voor in de plaats komen.
Dit artikel afdrukken