Cueff: "Mijn standpunt is dat ik in mijn rol als overheid duidelijk tekort schiet, verplicht ben de Franse grondwet te respecteren en dus voer ik de besluiten door die de Staat had moeten invoeren. Het voorzorgsbeginsel is verankerd in de Franse grondwet en is van toepassing in onze gemeente. In ons dorp zijn de mensen zich ervan bewust geworden dat ze ongewild synthetische pesticiden inademden en daar zijn ze het niet langer mee eens."
'Gelijk én ongelijk'
Volgens de prefect van het department Îlle-et-Vilaine, waar Langouët in ligt, handelt Cueff hiermee tegen de wet. Vandaar de gang naar de bestuursrechter. Vrijdag kreeg Cueff steun uit onverwachte hoek. In een interview met Konbini, een op jongeren gerichte mediasite, zei Emmanuel Macron dat Cueff "gelijk had met zijn motivatie", maar dat de wet er is om gerespecteerd te worden. "En daarom moeten we nu snel de Franse wet aanpassen," zegt Macron.
Van mening veranderd
De Franse president zei tijdens het interview dat hij heel anders is gaan denken over ecologische vraagstukken. "Ik ben de afgelopen maanden ingrijpend van mening veranderd. Ik heb veel gelezen, veel geleerd," zegt hij verwijzend naar de verschillende wetenschappelijke rapporten die de afgelopen maanden zijn verschenen (IPBES, IPCC) en de klimaatacties van jongeren van wie Greta Thunberg het boegbeeld is. "Ik denk", zegt Macron op de van hem bekende logische toon, "dat we allemaal een stukje van het antwoord moeten bijdragen, maar dat gaat niet van de ene dag op de andere."
Macrons uitspraken zijn opvallend. Op 28 augustus vorig jaar verloor hij zijn milieuminister Nicolas Hulot die 'niet meer wilde liegen' over wat haalbaar is in de worstfabriek die politiek nu eenmaal is.
'Textiel, hfk's en biodiversiteit'
Hoever is Macron nu opgeschoven? Tijdens de G7 die zich dit weekend afspeelt in het Franse Biarritz wil hij - zegt hij gedecideerd - drie punten aan de orde stellen. Hij wil het hebben over de textielsector, die na de olieindustrie de tweede grootste uitstoot van CO2 veroorzaakt. Hij wil het hebben over fluorkoolwaterstoffen (hfk's), die nog veel schadelijker zijn dan broeikasgassen als CO2 of methaan. En hij zet de biodiversiteit op de agenda: de aanwezige landen op de G7 zullen, voor het eerst, een biodiversiteits-charter ondertekenen. "Ook Amerika?", vraagt de interviewster. "Dat is de vraag," lacht Macron. "Ik zal er alle druk op zetten." Politiek blijft een worstmakerij.
Daniel Cueff, de idealist-burgemeester van de ecologische Bretonse plaats Langouët, roept inmiddels al zijn ambtsgenoten op hetzelfde decreet uit te vaardigen. Hij hoopt dat de uitkomst bij de bestuursrechter zal zijn dat zijn besluit niet illegaal is maar te wijten aan het tekortschieten van de Staat om actie te nemen.
UPDATE 28 augustus, 10.00u: Burgemeester Daniel Cueff is in het ongelijk gesteld. De bestuursrechter heeft dinsdag zijn maatregel ('arrêté') geschorst, meldt FranceTVInfo.
Cueff gaat in hoger beroep: "We kunnen geen jaren blijven wachten tot er eindelijk een besluit wordt genomen."
Cueff beroept zich op het voorzorgsprincipe, dat hem ertoe brengt de inwoners van zijn gemeente te beschermen tegen stoffen als glyfosaat en pesticiden die waarschijnlijk kankerverwekkend zijn. Elisabeth Borne, minister van Ecologische Transitie, komt hem tegemoet: "Ik deel de zorgen van de burgemeester van Langouët: ik zal de komende dagen een ontwerp van een nieuwe verordening over pesticiden voorleggen". De Franse boerenbond, FNSEA, is bang voor een eenzijdige pesticidenregeling: "een verbod op gewasbeschermingsmaatregelen binnen 150 meter van een huis zal een snel einde betekenen voor alle teelten," zegt Christian Durlin. Hij pleit voor lokale en regionale afstemming binnen het kader van een "handvest voor het gebruik van fytosanitaire producten in de buurt van woningen".
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#6 Frank Eric,
Een man hier verderop in de straat bespuit de tegels voor zijn garage met enige regelmaat.
Als hij dat doet dan ruikt het ook zurig.
Op mijn vraag waarmee hij spoot gaf hij toen als antwoord "met een mengsel van water en azijn".
Een artikel uit 'ondertussen'wat het onderstreept: op het franse platteland is het oppassen geblazen, als je daar een huis koopt, en je wilt van de idylle genieten:
" Ik had een idyllisch beeld van la campagne, zoals veel nieuwe bewoners hier. Over pesticiden heb ik nooit nagedacht.”
Dat is veranderd. Ze had de buurman wel eens met de verstuiver achter zijn tractor voorbij zien komen. Tussen haar huis en zijn grond ligt een weggetje van krap drie meter breed. „Toen ik hem vroeg wat hij gebruikte, zei hij alleen dat ik me geen zorgen hoefde te maken.” Maar dat deed ze wel. Vooral toen hij eind 2018 de gifspuit aanzette op een mooie weekenddag terwijl haar zoontjes van nu twee, vijf en negen jaar oud in de tuin speelden. „Het rook zurig en het prikte in de keel”, zegt ze. „Ik heb de jongens naar binnen gesleept en meteen alle ramen en deuren afgesloten.”
#4, ellen, kan allemaal wel zijn, maar een huis tussen wijnvelden hebben we maar niet gedaan. Dwz je hebt regels, en de realiteit.
Frank Eric: spuiten mag niet bij een windsnelheid van meer dan 19km/h. (Een mistralwind is gemiddeld 50 km/h). Meestal wordt vanwege deze eis vaak vroeg in de ochtend of laat in de avond gespoten. Wanneer de wind is gaan liggen.
Verder zijn er ook gemeentes waarbij met boeren wordt overlegd mbt de spuitafstand tot bewoning. Boeren kunnen best voor rede vatbaar zijn en snappen de angst die er voor gewasbeschermingsmiddelen zijn best. Een strook van 150m is echter wel erg veel in veel franse gebieden waar in elke straal van 150m wel een huisje is te vinden (ik schat in dat bij ons dan 50% van het land dan niet meer bespuitbaar is).
Update 19:50: ik overdreef, het zal ongeveer om 20% van het bouwland gaan dat niet meer mag worden bespoten.
De franse regering doet nu het voorstel tot een minimale afstand van 5 a 10 meter niet spuiten naast een huis. Daarmee is de oorspronkelijke afstand van 150 meter gedeeld door 30 a 15. De ONG's vinden het voorstel "très insuffisante", oftewel een 'dikke drie' voor Macron. Toch niet ecologisch geworden? Of gewoon een één Aprilgrap.
Als je wilde bloemetjes naast je huis hebt, en het waait een beetje, krijgen ze de spuitnevel al en gaan dood. Als je bij druivenvelden woont, is met een beetje mistral de rommel in je huis tot je slaapkamer aan toe.
PS: in het filmpje is sprake van 'génerations futures' die aanwezigheid van glyfosaat heeft getest. Er is nu twijfel of die tests wel deugen .