In Emmen is een restaurantoorlog gaande, meldt het Dagblad van het Noorden. Zowel de kleine horeca als de Emmer vestiging van Van der Valk maken zich 'verschrikkelijk veel zorgen' over de 'wereldrestaurantoorlog' in het centrum van de Drentse plaats, schrijft de krant.

Het begon met de opening van wereldrestaurant Puur met 600 zitplaatsen eerder dit jaar. De gemeente zou nu ook nog toestemming willen geven voor een concurrerend restaurant dat 'Taste of Now' zal gaan heten. Het plan voorziet in nóg eens 800 stoelen.

Alsof er op een locatie met twintig supermarkten aan de overkant van de weg opeens nog twintig supermarkten bijkomen. Dat zou de gemeente ook niet tolereren
Begin dit jaar telde het centrum van Emmen circa 1.400 restaurantstoelen. Dat zegt Ton Duivenvoorde. Hij is voorzitter van de Emmer afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. Tevens is hij eigenaar van de Van der Valk vestiging in de plaats. "Dat aantal wordt door twee wereldrestaurants in één klap verdubbeld en dat is veel te veel voor Emmen. Ik ga geen namen noemen maar er zijn veel restaurants die het nu, na de opening van Puur, al merken. Ik heb er zelf ook last van."

De gemeente blijkt bij gebrek aan horecavisie weinig aan de ontstane situatie te kunnen doen. Omdat de gemeente geen horecavisie heeft geformuleerd, zijn er geen argumenten om tegen de plotseling optredende overweldigende concurrentie op te treden. Dat kan bijvoorbeeld in Zwolle wel, volgens Duivenvoorde. Emmen kan wel valse concurrentie van supermarkten aanpakken en deed dat ook in 2012. Nu is het volgens Duivenvoorde "alsof er op een locatie met twintig supermarkten aan de overkant van de weg opeens nog twintig supermarkten bijkomen. Dat zou de gemeente ook niet tolereren."

Gewenste en ongewenste ontwikkelingen blijken dus af te hangen van de visie van een gemeente. Zolang die niet is geformuleerd, kan alles wat het bestemmingsplan toestaat. De vestiging van Puur kon doorgaan omdat het college een bestemmingsplanwijziging had goedgekeurd.

Fotocredits: wereldrestaurant Puur, Emmen
Dit artikel afdrukken