Om het gezondheidseffect van suikerhoudende dranken te onderzoeken gebruikten onderzoekers data uit twee bekende databases: de Health Professionals Follow-up Study (37.716 Amerikaanse mannen) en de Nurses’ Health Study (80.647 Amerikaanse vrouwen).
De studies begonnen hun metingen respectievelijk in 1986 en 1976 en eindigden in 2014. De deelnemers vulden elke 4 jaar enquêtes in waarin zij vragen beantwoordden over hun eetpatroon, leefstijl en algemene gezondheid. Hoewel dat weinig zekerheid geeft over de feitelijke consumptie, concluderen de onderzoekers dat het drinken van 2 of meer suikerhoudende dranken per dag het risico op een vroegtijdige dood door hart- en vaatziekten met 31% verhoogt. Elk extra drankje daarna zou het risico met 10% verhogen. De kans op kanker stijgt daarnaast met 18% bij regelmatige consumptie van suikerhoudende dranken.
Volgens hoogleraar epidemiologie en voeding Walter Willett van Harvard geven de uitkomsten van het onderzoek aanleiding om reclame voor suikerhoudende dranken wettelijk te beperken.
In Nederland werd door de Vrije Universiteit in 2014 een feitelijk consumptieonderzoek (Blikkie) naar het effect van frisdrank opgezet door prof. Martijn Katan. Daaruit kon eindelijk eenduidig worden geconcludeerd dat kinderen dikker worden van suikerhoudende frisdrank en niet alleen van koekjes, chips, patat en chocoladerepen.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Europeans too. In this population-based cohort study of 451 743 individuals from 10 countries in Europe, greater consumption of total, sugar-sweetened, and artificially sweetened soft drinks was associated with a higher risk of all-cause mortality. Consumption of artificially sweetened soft drinks was positively associated with deaths from circulatory diseases, and sugar-sweetened soft drinks were associated with deaths from digestive diseases.
Ja hoor .... daar is ie weer, Harvard's onuitputtelijke bron van betekenisloze publicaties: hun set epidemiologische studies. Na brood, koffie, en rood vlees nu maar eens frisdranken. De hele wereld is overtuigd van de schadelijkheid van frisdrank, dus een 'safe bet'. Maar ondanks de resultaten die misschien zijn wat velen willen horen, is dit net zo nietszeggend als die vele publicaties die men hiervoor al uit hun datasets heeft gepeuterd. Wat drijft de media er nou toch toe om hier opnieuw aandacht aan te besteden? Beste lezer, vergeet dat deze publicatie bestaat, dat is beter voor uw gezondheid.