Dat blijkt uit een onderzoek door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD), die op een rijtje zette hoeveel tijd mannen én vrouwen in 30 landen besteden aan eten en drinken en onbetaalde activiteiten - zoals het huishouden doen of vrijwilligerswerk. Behalve opvallende verschillen tussen mannen en vrouwen (de 'gender gap'), springt vooral het verschil in culinaire tradities in het oog.

De Fransen zijn wereldkampioen tafelen. Zij besteden gemiddeld 2 uur en 13 minuten per dag aan eten en drinken. Ten tijde van het vorige onderzoek, in 2010, was dat zelfs nog 9 minuten meer. Na de Fransen volgen de Italianen (2 uur en 11 minuten) en de Grieken (2 uur en 7 minuten). Het zijn overigens niet alleen de mediterrane landen die lang tafelen, ook Korea, China en Japan blijven ruim boven het OECD-gemiddelde van 1 uur en 31 minuten. De Belgen komen daar met 1 minuutje meer heel dicht bij in de buurt.

En Nederland?

Lang tafelen versus fastfood
Wij komen er bekaaid vanaf. Met 1 uur en 10 minuten staan we op de vierde plaats van onderen. Nog net boven de VS en Canada, die respectievelijk 1 uur en 2 dan wel 1 uur en 5 minuten aan tafel doorbrengen. Reden voor een tweet van voedingshoogleraar Jaap Seidell: "Nederlanders besteden weinig tijd aan eten. Meer aandacht voor prijs, smaak en gemak dan voor kwaliteit eten en de sociale aspecten van maaltijden."

De Fransen wijzen zelf op een ander 'bijverschijnsel': in de VS is 38% van de volwassenen obees; in Frankrijk is dat 15,3%. Le Figaro suggereert dat dat wel eens een gevolg zou kunnen zijn van het verschil tussen een dagelijkse hap op de bank voor de tv of bij een fastfood-restaurant, en de Franse aanbeveling om vooral met de volle aandacht te eten en na de maaltijd nog even langer aan tafel te blijven zitten.
Gender gap
En hoe zit het nou met die 'gender gap'? Die komt vooral fraai naar voren in de OECD-grafiek van de onbetaalde activiteiten: het huishouden, boodschappen, zorgtaken, vrijwilligerswerk. Mexicaanse vrouwen blijken maar liefst 6 uur en 23 minuten per dag aan deze activiteiten te besteden, terwijl dat voor Mexicaanse mannen maar 2 uur en 17 minuten is. Deense mannen weten de gender gap het kleinst te houden. Zij besteden per dag 3 uur en 6 minuten aan onbetaalde activiteiten, Deense vrouwen 4 uur en 2 minuten. In dit lijstje staat Nederland dicht bij het OECD gemiddelde van 4 uur en 24 minuten, met 4 uur en 14 minuten. De Fransen, die zo fier bovenaan het eten en drinken-overzicht prijken, belanden in man/vrouw-gelijkheid ten aanzien van onbetaald werk op de twee-na-laatste plaats.
Dit artikel afdrukken