Buitenlandse investeerders blijken in werkelijkheid niet meer dan 1,98% van de 600.000 hectare Franse wijngaard in hun bezit te hebben.

Chinezen die de Bordeaux overnemen, Amerikanen die in de Bourgogne wortelen, Britten en Belgen die overal opduiken... Er komt maar geen einde aan de berichten over buitenlandse investeerders die de afgelopen 10 jaar de ene na de andere wijngaard overnemen. Om voor eens en altijd duidelijkheid te scheppen, onderzocht Michel Veyrier, oprichter van Vinea Transaction, alle transacties, domein voor domein.

Britten grootste wijngaardeigenaren
Hij keek naar alle grote wijnstreken - niet naar de cognac, champagne of specifieke appellaties als de Corsicaanse of Elzasser wijnen. Hij ontdekte dat buitenlandse investeerders niet meer dan 1,98% van het Franse wijnareaal in handen hebben. 22% van de 12.000 hectare in buitenlandse handen is van Britten, vooral in de Languedoc. De Chinezen hebben 21% en concentreren zich in de Bordeaux. Vooral de laatste 5 jaar zijn de Chinezen in opmars, nadat de crisis de Europese kooplust beteugelde. Van de 193 'buitenlandse' chateaux in de Bordeaux, is 47% in Chinese handen, stelt Michel Veyrier in Le Figaro.

Hij besluit met goed nieuws: ook Fransen investeren weer in wijngaarden om hun vooraanstaande positie van voorheen te heroveren.

Fotocredits: Zhongguo-wine.com
Dit artikel afdrukken