Behalve volksvertegenwoordiger voor de Parti Socialiste is Olivier Véran ook arts. Hij lanceerde vorige week twee 'verrassings'-amendementen bij het aankomende wetsvoorstel, dat op 31 maart in het Franse parlement besproken wordt.

Te lage BMI duidt op ondervoeding
Véran stelt voor in de wet vast te leggen dat te magere modellen niet langer de catwalk op mogen. Met het voorstel wil hij ten eerste de modellen beschermen. Verder wil hij voorkomen dat Franse meisjes zich gaan spiegelen aan ongezond dunne rolmodellen. Daarom wil hij ook een verbod op anorexia-websites.
Véran legt de grens bij een BMI van lager dan 18 - dan is er sprake van ondervoeding. Hij wil de wet kracht bij zetten door een gevangenisstraf tot 6 maanden en een boete van 75.000 euro op te leggen aan de agentschappen die te magere modellen onder contract hebben.

"Ik wijs er op dat een BMI onder de 16 op uithongering duidt, en een BMI onder de 18 op reële ondervoeding. [..] Andere landen, zoals Spanje en Israël hebben al vergelijkbare maatregelen genomen. Maar in Frankrijk? Niets of bijna niets", zegt hij in Le Dauphiné Libéré.

Discriminatie
De Franse minister van Volksgezondheid, Marisol Touraine, liet weten positief tegenover de amendementen te staan.
Verder wil hij voorkomen dat Franse meisjes zich gaan spiegelen aan ongezond dunne rolmodellen
Ook bij andere politici oogstte het voorstel veel sympathie. Maar in de voorbespreking door de Commission des Affaires sociales bleek het amendement niet haalbaar. Niet omdat het willen voorkomen van anorexia geen onderdeel van het gezondheidsbeleid zou kunnen zijn, maar omdat het discriminatie zou inhouden.
Véran wilde de arbeidswet aanpassen en een verplicht 'medisch attest' invoeren voor modellen en modellenbureaus. Dat schoot verschillende afgevaardigden, van links tot rechts, in het verkeerde keelgat. "We vechten tegen discriminatie bij het betreden van de arbeidsmarkt, en hiermee zouden we wél discrimineren", zei de socialistische Gérard Bapt.

Véran en zijn medestanders laten zich niet afschrikken. Bij de parlementaire discussie over het wetsvoorstel zal hij zijn amendement - in aangepaste vorm - opnieuw indienen.

Fotocredits: gildas_f
Dit artikel afdrukken