Dat meldt de NOS. In Brussel zou zelfs gesproken worden over een heuse 'visserijoorlog'.

In november haalden de Nederlandse pulskorvissers nog opgelucht adem, toen de visserijcommissie van het Europese Parlement de deur op een kier zette. Volgens de Franse vissers vissen de kapitaalkrachtige Nederlandse vissersschepen, waarvan inmiddels 40% is overgestapt op elektrisch vissen, de Noordzee leeg en betekent dat het einde voor hun eigen visserijsector.

"Als je na de Nederlanders komt, dan is de zee een woestijn", zegt Benoît Lasquellec. "Er is niets meer, helemaal niets. Ze elektrocuteren alles, het plankton, het voedsel. De vissen zijn vaak al dood voordat we ze vangen."

CU-parlementariër Peter van Dalen betreurt de Franse opstelling: "De Europese gedachte is ver weg. Het gaat alleen maar om nationale belangen”, verzucht hij in De Telegraaf. "Franse vissers kijken met jaloezie naar de Nederlandse resultaten. Ze zetten ons nu gewoon een hak.”

Minister Carola Schouten ziet de pulskor als de visserij van de toekomst. Die zouden we moeten omarmen, niet bestrijden, zegt haar ministerie in een tweet.


Blijft natuurlijk dat ook de Fransen nog wat vis willen kunnen vangen en daar op dit moment de schepen niet voor hebben. Dat weerhoudt ons ministerie er niet van om de technische voordelen van de Nederlandse oplossing nog eens grafisch op een rijtje te zetten.

Dit artikel afdrukken