Begin dit jaar besloot het Europees Parlement tot een volledig verbod op de pulsvisserij. Bij die manier van vissen worden vissen met elektrische schokjes van de bodem opgeschrikt zodat ze de netten in zwemmen. Dankzij handig politiek manoeuvreren van de Nederlandse overheid hebben inmiddels 84 Nederlandse vissers pulskorren geïnstalleerd, een investering van zo'n €300.000 per boot. Dat riep al weerstand op, maar de zaak ging pas echt kantelen toen de Fransen - bedreigd door de bijzonder succesvolle Nederlandse visserij - een effectieve tegenlobby startten waar het Parlement gevoelig voor bleek.

De Raad van Visserijministers wil de pulsvisserij beperken tot 5% van de vloot per lidstaat. De Europese Commissie is voor volledige toelating mits pulsvissen uit economisch en ecologisch oogpunt echt minder belastend is.

Nederland hoopt dat met onderzoek overtuigend aan te tonen. De vissers bereiden zich alvast voor op het ergste: "Ik moet mijn pulsapparatuur verwijderen. Die puls is een geweldige uitvinding, waarmee wij weer geld konden verdienen. Die moet in de pullenbak en dat is heel frustrerend. Mijn bedrijf is ineens niets meer waard," zegt de Goerese visser Bram Tanis. Al geeft hij ook de moed niet op: "Ja, er komt misschien weer een innovatie. Daar zijn wij druk mee bezig."
Dit artikel afdrukken