De voorzitters van de FNSEA - de Franse LTO - en de Jeunes Agriculteurs zetten hun achterban aan tot actie na het rustige weekend. De organisaties eisen "een goede prijs, een goede prijs en een goede prijs." Daarnaast zeggen ze behoefte te hebben aan "een plan dat onze bankschulden reduceert en langjarige contracten met afnemers. Bovendien willen we minder regels."

Voor vandaag zijn 8 blokkades te verwachten. Aan de grenzen met Duitsland en Spanje van Frankrijk werden gisteravond reeds vrachtwagens met buitenlandse waar tegengehouden.

'Strijd gaat voort'
Xavier Beulin (voorzitter FNSEA) en Thomas Diemer (voorzitter Jeunes Agricuteurs) schrijven hun achterbannen in een document dat in bezit is van Le Figaro: "We danken jullie voor jullie inzet van de afgelopen 10 dagen. Temeer omdat de strijd voortgaat. We concentreren onze actie op degenen de geen respect hebben voor de regels, het werk en de toekomst van boeren." In Bretagne zijn melkverwerkende bedrijven en doorgaande wegen in hun nabijheid het doelwit van de nieuwe boerenacties.

Plan overheid onvoldoende
De acties vinden plaats ondanks de 4 cent extra per liter melk die de boeren afgelopen week hebben binnengehaald als resultaat van hun eerdere acties. Ze motiveren hun actie door erop te wijzen dat de 600 miljoen euro die de Franse overheid voor zijn boeren heeft gereserveerd niet voldoende zijn. "Het plan van de overheid is slechts een doekje voor het bloeden op korte termijn."

Volgens de boeren is er meer nodig en moeten voedseverwerkende bedrijven en supermarkten hun verantwoordelijkheid nemen. De boeren zetten in op dwang met steun van overheid om de voedselverwerkende industrie en supermarkten hen 'eerlijke prijzen' te laten betalen.

Fotocredits: Wegblokkades bij Lyon afgelopen week, Le Monde
Dit artikel afdrukken