In Le Parisien maakt Hubert Le Nan, voorzitter van de SNE, zich boos over het uitblijven van een besluit door 'Brussel'.

De Bretonse sjalottentelers, goed voor 75-80% van de Franse sjalottenproductie, verzetten zich al bijna 20 jaar tegen de Nederlandse 'nep'-sjalotten. Twee jaar geleden kaartten ze de zaak bij de Europese Commissie aan. De Nederlandse sjalotjes worden uit zaad opgekweekt en zijn volgens de SNE niets anders dan 'mini-uitjes'. De echte Franse échalote groeit vanuit een bol en is zowel veel arbeids- als smaakintensiever.

Uitstel
Het Communautair Bureau voor Plantenrassen (CPVO) buigt zich sinds 2 jaar over de zaak, daarbij gesteund door het Nederlandse NAKT en het Franse GEVES (Groupe d'étude et de contrôle des variétés et des sémences). "Zij zouden een exacte omschrijving opleveren voor de definitie van de sjalot, zodat we het probleem definitief zouden kunnen regelen", aldus Le Nan. Maar tot zijn ontzetting zullen de sjalottentelers nog minstens twee jaar op uitsluitsel moeten wachten. In die tijd zullen de Nederlandse, goedkopere, nepsjalotten verder terrein winnen. De Bretonse sjalottentelers zien dan ook reikhalzend uit naar een bijeenkomst in juni met de CPVO en later dit jaar, met de Europese Commissie in Brussel.

Fotocredits: 'Shallots', Media Mike Hazard
Dit artikel afdrukken