Frankrijk moet 1 miljard euro terugbetalen aan de EU wegen onterecht ontvangen landbouwsubsidies in de jaren 2008-2012.

Stéphane Le Foll, de Franse minister van Landbouw, heeft beloofd dat de boeren hieraan geen cent hoeven bij te dragen. "Wij zullen de fouten uit het verleden niet afwentelen op de boeren", twitte hij gisteren. De Franse staat zal de rekening over de komende drie jaar voldoen.

Fouten en fraude
Het gaat om gelden die in het kader van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid zijn uitgekeerd. Volgens de Europese Rekenkamer zijn er in die periode in de hele EU veel fouten gemaakt. Vorig jaar besloot de Europese Commissie tot betere controle. Dat leidde tot claims bij 15 lidstaten. Frankrijk kreeg daarbij de grootste rekening voorgeschoteld. In eerste instantie was er zelfs sprake van een bedrag van 3,6 miljard euro dat terugbetaald zou moeten worden.

Maanden van intensieve onderhandelingen tussen Parijs en Brussel volgden. Dinsdag ging de kogel door de kerk. De totale claim bedraagt 1,45 miljard euro, waarvan Frankrijk dus het grootste deel op zijn conto krijgt. Frankrijk zou met name tekort geschoten zijn in het controleren of aanvragen wel gegrond waren op grond van ecologische eisen en oppervlakteberekeningen, schrijft Le Figaro.

Fouten uit het verleden niet voor boeren nu
De Franse boeren zullen blij zijn met de reactie van hun minister. Hij klopt zich niet alleen op de borst voor het terugbrengen van de rekening van 3,5 miljard euro naar 'slechts' 1 miljard, maar belooft ook dat de boeren zelf niets hoeven te betalen. Franse boeren hebben het afgelopen jaar meermalen geprotesteerd tegen hun teruglopende inkomens.

Fotocredits: 'Sunflowers and orchards near Esmes', Simon Blackley
Dit artikel afdrukken