De nieuwe Franse milieuminister Ségolène Royal pakt grote en kleine zaken aan. Haar nieuwste wapenfeit: in 2016 mogen Franse supermarkten en winkeliers geen wegwerp plastic zakjes meer gebruiken - tenzij ze biologisch afbreekbaar zijn.

Frankrijk heeft de hoeveelheid plastic zakjes spectaculair weten terug te dringen: van 10,5 miljard plastic zakjes in 2002 naar 700 miljoen in 2011. Niettemin komen er nog altijd bijna 5 miljard zakjes voor eenmalig gebruik en nog een 12 miljard 'groente en fruitzakjes' in omloop, schrijft RetailDetail. Royal heeft alternatieven: 'herbruikbare zakken ongeacht hun samenstelling” - zolang die maar biologisch afbreekbaar of composteerbaar zijn - of “andere transportmethodes zoals draagtassen of trolleys”,' schrijft RetailDetail.

De Franse voorstellen sluiten aan bij Europese plannen om het gebruik van plastic werwerptassen terug te dringen. De EU geeft lidstaten de mogelijkheid zelf hun oplossing te kiezen. De Franse retail is niet blij: 'die ramen de kostprijs van deze maatregel op zo'n 300 miljoen euro "wat zal leiden tot prijsstijgingen" en nemen het niet dat de "maatregel zonder enig overleg" genomen is. Ze benadrukken bovendien dat de specifieke zakjes voor groenten en fruit "onmisbaar zijn voor de hygiëne en de voedselveiligheid".'
Dit artikel afdrukken