Om daadwerkelijk de aandacht van het grote publiek te krijgen, moet 'klimaatverandering' wellicht gereframed worden als een probleem dat onze voedselvoorziening in gevaar brengt. Klimaatverandering is abstract en 'ver weg', maar eten moet iedereen, iedere dag.

Rachel Kyte, de World Bank vice-president for climate change, breekt in The Guardian een lans voor het 'terugvertalen' van klimaatverandering naar concrete voedselproblemen. Kyte: "Eten is een universele zorg. Je wilt je kinderen kunnen voeden, of je nu rijk of arm bent. Ik denk niet dat we genoeg op voedsel gefocust hebben en het is de hoogste tijd dat we dat wel doen".

In het vorige IPCC rapport uit 2007 werd een gemengder beeld geschetst van de voedselopbrengsten. Uit het deze week gepubliceerde IPCC rapport blijkt dat landbouwopbrengsten nu al teruglopen. Tim Gore, head of policy for food and climate change bij Oxfam: "Dit is niet langer een plaatje over arme boeren in een paar regio's die door klimaatverandering getroffen worden. Dit is een plaatje dat laat zien dat de wereldwijde landbouw geraakt wordt - de VS, Rusland, en Australië - en dat heeft gevolgen voor de voedselprijzen".

En daar gaan mensen rechtop voor zitten, aldus The Guardian.
Dit artikel afdrukken