16
Fotocredits: De elektrische SUV Jaguar I-pace, Jaguar

Flash EnergieNederlandse IPCC-man heeft hekel aan elektrische auto’s

De Delftse hoogleraar Bart van den Hurk is tot co-voorzitter benoemd van een van de drie werkgroepen van het IPCC, het VN-klimaatpanel. Met de Singaporese klimaat- en duurzaamheidsonderzoeker Winston Chow leidt hij nu werkgroep II die zich bezighoudt met de impact, mogelijkheden om ons aan te passen en kwetsbaarheden (de risico's die blijven bestaan).

Voor het eerst sinds 2007 valt een Nederlander de eer te beurt om een dergelijke invloedrijke functie op zich te nemen. Klimaatonderzoeker Van den Hurk is wetenschappelijk directeur bij kennisinstituut Deltares.

Na het verschijnen van het zesde klimaatrapport van het IPCC deed hij een opmerkelijke uitspraak: duurzaam rijden zoals onder meer de Nederlandse regering dat promoot stoort hem. Duurzaam vliegen ook (wist je trouwens dat er weer flink wat toestellen gebouwd worden?).

Luister naar Van den Hurk die net als de directeur van de Consumentenbond en prof. em. Tiny van Boekel, maar dan wat nadrukkelijker, pleit voor minderen: Het klimaat is slechts een thermometer waarmee we veel andere ontwikkelingen kunnen peilen. Langzaam maar zeker dringt het besef door dat al die ontwikkelingen met elkaar samenhangen en dat vind ik wel een hard gelag. Daarom vind ik die focus op CO2 niet altijd goed. Het is te beperkt. Neem de elektrische auto. Voor mij een gruwel. Alle auto’s zijn in de afgelopen tien jaar gemiddeld 100 kilo zwaarder geworden en dat zit ’m echt niet alleen maar in de accu. Onder het mom van ‘het is elektrisch, dus het mag’ rijdt iedereen ineens in een SUV. Dat is net zoiets als zeggen dat je deze zomer naar Thailand mag vliegen, omdat je een paar dagen geen vlees hebt gegeten. Dat zijn ontwikkelingen die me irriteren. Niet de overheid, maar individuen staan daarvoor aan de lat.

NOS - Nederlander benoemd tot medevoorzitter VN-klimaatpanel IPCC , 30 jul 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #16
  • 1 aug '23
  • 8:54

Hij is de baas van de VN, het IPCC is het klimaatpanel van de VN. Maar los daarvan: al was het Timmermans, Jetten of de Paus geweest. Het punt is dat er nu een inzet van geloofsbeginselen van gemaakt is: ben je voor of tegen? Het vuur en het zwaard zijn gepermitteerd om die keuze af te dwingen.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #15
  • 1 aug '23
  • 8:26

Guterres is niet het IPCC.
"Wat mij boeit is de houding van waaruit hij oplossingen ziet. Geen elektrische auto's (wmb een uitstekend idee) en dan Paul Kingsnorth (een posthuman houding) of toch een vorm van humanisme (mens als rentmeester van de aarde die er een flink deel van mag pakken)?"
Boeit mij ook.
Hij is Delftenaar? Iets technologisch dan, met kernenergie, maar iedereen 'underground', want de climate change' komt maar net los? Een delftenaar die géén electrische auto's wil is inderdaad boeiend. Hij ziet ook de berekeningen van het IPCC en ziet dat de 'window of oppotunity' aan het sluiten is, cq dat allang is (volgens iets wat ik gelezen heb al in de jaren'80 vorige eeuw).
Eén of andere sociologisch-economische constructie als 'oplossing'?
Verhalenvertellers aanstellen, die de jeugd duidelijk moeten maken waarom de dingen gingen en gaan zoals ze gaan?
Welk discours?

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #14
  • 1 aug '23
  • 8:25

Ik vind er sociologisch, sociaal-psychologisch en politicologisch niets raars aan: met z'n boiling uitspraken maakte Guterres klimaat tot een diep reikende populistische kloof die al zo lekker wijder werd.

Wat mij boeit is de houding van waaruit hij oplossingen ziet. Geen elektrische auto's (wmb een uitstekend idee) en dan Paul Kingsnorth (een posthuman houding) of toch een vorm van humanisme (mens als rentmeester van de aarde die er een flink deel van mag pakken)?

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #13
  • 1 aug '23
  • 8:08

#12 Dick, ""Klimaatexperts staan paf van het extreme weer in de wereld, zegt Bart van der Hurk, de nieuwe covoorzitter VN-klimaatpanel IPCC. Hij pleit daarom voor een koerswijziging. Het IPCC moet minder alarmistisch doen en meer oplossingen bieden.""
Raar.
Het extremere weer lijkt erop te duiden dat de modellen te conservatief waren en/of ontwikkelingen niet zagen, en dat veel ontwikkelingen naar voren lijken te komen (neem het geval van de stoppende AMOC, kan al bij wijze van spreken morgen zover zijn, ipv wat het IPCC zei: niet deze eeuw).
2) het IPCC lijkt mij niet alarmistisch te doen, het geeft aan dat de oplossingen steeds meer uit zicht komen, de tijdsspanne wordt steeds korter, en er moet steeds meer gebeuren in steeds kortere tijd. De 'window of opportunity is closing'.
PS, kan Trouw niet meer lezen, ze doen vervelend.
Misschien is van der Hurk bang voor BBB? (Boze Burger Beweging).
Juli is in Nederland een kletsnatte maand geworden, de droogte is er verdwenen.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #12
  • 1 aug '23
  • 7:47

Van den Hurk heeft (mede in het licht van discussies als deze op Foodlog) een boeiende opstelling. Trouw meldt vanmorgen: De nieuwe Nederlandse IPCC-topman pleit voor een andere toon in het klimaatdebat. ‘Alarmisme kan tot fatalisme leiden’

"Klimaatexperts staan paf van het extreme weer in de wereld, zegt Bart van der Hurk, de nieuwe covoorzitter VN-klimaatpanel IPCC. Hij pleit daarom voor een koerswijziging. Het IPCC moet minder alarmistisch doen en meer oplossingen bieden."

Hij doet zijn uitspraken mede in het licht van de recente 'global boiling'-uitlating van VN-chef Guterres.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.