91

Flash PerspectiefVN-baas: tijd van ‘global boiling’ begonnen

Het is deze zomer extra heet in de wereld. Van China tot Spanje worden temperaturen genoteerd die ruim boven de 40 graden Celsius liggen. Voor VN-chef António Guterres is de maat vol. Hoewel het sneller heet is geworden dan wetenschappers dachten, zijn hun voorspellingen nu bewezen: het klimaat verandert en dat is mensenwerk. En diezelfde mensen laten de zaak gewoon op zijn beloop. We gebruiken te veel fossiele energie en zetten ook nog eens met z'n allen de airco aan.

De redactie van dit blad is niet klimaatsceptisch. Toch is een puntje van kritiek op z'n plaats. De hitte van dit jaar heeft vermoedelijk ook iets te maken met El Niño. Dat effect staat los van klimaatverandering, maar de twee versterken elkaar wel.

Twitter , 27 jul 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Piet Hoogland
Piet Hoogland land- en tuinbouw
  • #91
  • 7 aug '23
  • 10:20

Jopie #90 , dan is zwavel blijkbaar de oorzaak van klimaatverandering en niet CO2.

Jopie Duijnhouwer
  • #90
  • 6 aug '23
  • 7:27

Een bijzonder verhaal in Science van 2 augustus: de hoge temperaturen van dit jaar boven de Atlantische Oceaan zouden veroorzaakt/versterkt kunnen zijn door een onvoorzien effect van een milieumaatregel.

Sinds 2020 zijn brandstoffen voor schepen schoner geworden en bevatten minder zwavel. We kennen allemaal vliegtuigstrepen, maar die vallen in het niet bij de scheepsstrepen. Sinds 2020 zijn die met 80 % afgenomen en daarmee de wolken.

"It’s as if the world suddenly lost the cooling effect from a fairly large volcanic eruption each year, says Michael Diamond, an atmospheric scientist at Florida State University."

Gert van der Hoek
  • #89
  • 5 aug '23
  • 12:04

Mooie uitleg van Jason Box - 1 van de toppers in klimaatland - over de oorzaken van de weersextremen dit jaar. Korte video, 5 minuten. De redactie was heel warm met El Niño. Daarnaast aandacht voor een beetje ongewilde geo-engineering. (Engels, wellicht werkt de instelling "ondertiteling")

5 factors behind the Global Heatwave 2023, and it's not just El Niño

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #88
  • 4 aug '23
  • 18:17

Het loopt gesmeerd en geheel volgens plan Frank Eric.
Daar mogen wij zondaren Hem alleen maar dankbaar voor zijn.

Lukas 21:11
En er zullen grote overstromingen en aardbevingen wezen in verscheidene plaatsen, en hongersnoden, en pestilentiën; er zullen legers uit het oosten komen, de zeeën zullen rood kleuren en grote tekenen van den hemel geschieden.

Mattheüs 24:7
Volkeren lopen elkaar voor de voeten, het ene volk zal tegen het andere volk opstaan, en het ene koninkrijk tegen het andere koninkrijk; en er zullen zijn hongersnoden en pestilentiën, en aardbevingen in verscheidene plaatsen.

Genesis 6:17
Want Ik, zie, Ik breng een watervloed over de aarde, om alle vlees, waarin een geest des levens is, van onder den hemel te verderven; al wat op de aarde is, zal den geest geven.

Maar ter opbeuring hebben we deze nog onder de motorkap.

Prediker 1:4
Het ene geslacht komt het andere geslacht gaat, maar de aarde staat in der eeuwigheid.

Ton Terlouw
Ton Terlouw Bodemvruchtbaarheid, plantweerbaarheid
  • #87
  • 4 aug '23
  • 17:46

#85 Theo, ik kende de goede man niet. Heb even gekeken op het web en kwam daar tegen dat het zo ongeveer de bijbel is van nazisme en fascisme. Terwijl overigens ook het communisme en de democratie er uit putten.

Als ik het dus goed begrijp is er een wat opstandige psycholoog/ socioloog die uitlegt hoe de wil van de individu krachteloos wordt door op te gaan in de massa. Dat lijkt me op zich interessant leesvoer. Maar als ik de aanhangers van het beïnvloeden van die individu om zich aan te sluiten bij die massa als uitgangspunt neem zijn die aanhangers er dus op uit om massahysterie te orchestreren aan de hand van een uitleg.

Volgens mij is dat net zoiets als het publiceren van het recept voor een kernbom.

Ik ben zelf redelijk individueel georiënteerd dus ik zal me maar niet te buiten gaan aan massamanipulatie. Ik hou het bij discussie.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.