Foodpanda en hellofood
Foodpanda is zo'n online platform dat schakelt tussen restaurants en klanten thuis. Het bedrijf bestaat sinds 2012 en meldde deze week - in z'n derde investeringsronde alweer - $60 miljoen opgehaald te hebben. Het bedrijf is onder de naam Foodpanda met name in Azië en Oost-Europa actief, en onder de naam hellofood in Latijns-Amerika, Afrika en het Midden-Oosten, schrijft Reuters. Het legt de link tussen zo'n 30.000 restaurants in 501 steden in 40 landen en hun via internet bestellende klanten.
Just-Eat, Delivery Hero, Grubhub
In Europa zijn wij vertrouwder met Just-Eat, dat al sinds 2001 op deze markt actief is en sinds kort aan de Londense Beurs genoteerd is, en het Duitse Delivery Hero. Dat bedrijf wist in 3 jaar 60.000 restaurants aan zich te verbinden in 20 landen en haalde inmiddels in diverse investeringsrondes al $285 mijoen op. Amerikanen kennen sinds 2004 GrubHub - dat in 500 Amerikaanse steden de interbestellingen van 250.000 restaurants beheert.
Gemaksfood: van lokale retail naar internationale
Retail is geen lokale handel meer en gemaksretail in food al helemaal niet, zoals blijkt. Foodpanda en Just-Eat zijn internationale technologie- en marketingplatformen. Vandaag deed Salomon Querido een voorstel om de Nederlandse (en Europese) overschotten via de Voedselbanken en verduurzaming te verwerken en elders en later te verkopen. Wat zouden Food Panda en Just-Eat een versnellende rol kunnen spelen bij de uitvoering van zo'n plan!
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De traditionele grootgrutters gaan het afleggen tegen de fastfood-via-internet ondernemers. De laatste stuiptrekkingen i.e. maaltijdsalades en magnetron maaltijden ( te zout en te vet voor consumptie en bovendien niet echt vers) halen het niet bij de kwaliteit van Hellofresh en consorten. AH probeert nog mee te doen met Albert maar ik twijfel of ze nog het daarmee gaat redden. Enkel als de nieuwe foodplayers de kwantiteit boven kwaliteit stellen, blijven de supermarkten in het zadel. Bij enkele foodplatformen (bijv. JustEat) zie je dat er totaal niet gekeken wordt naar kwaliteit, iedereen mag meedoen, dus ook de pizzaboeren die vanuit een garage werken en de HACCP aan hun laars lappen.
Mijn dochter gaat dat ook doen, vlees via online thuisbezorgd. Ik zie er niet veel in.
Het kan nooit met een plat product wat ook bij de poelier slager of supermarkt te verkrijgen is. In voeding is gelukkig wel een enorm onderscheid in kwaliteit dus dat kan wel. Ik hoop dat ik ongelijk krijg, ze wijst op Hello Fresh in Nederland.
2 jaar geleden begonnen met een krat groente naar 100 klanten , nu 15000 bestellingen per week. Gewoon groente van hollandse bodem niet eens bio of zo .
Maar wel vers en met de grond er nog aan, mensen zien er waarde in ik kan me niet voorstellen dat het gemak is wat klanten drijft.
Daar zit het verschil een supermarkt drijft op gemak, snel klaar , zelfs gebakken bacon kan je per ons kopen. Dit is iets wat je zelf moet snijden , wassen ,koken in ontvangst nemen etc.. Het lijkt simpel maar alles waar je aandacht aan geeft , geeft je onbewust waarde. Denk dat het zo werkt.
Daarom geloof ik niet in een maaltijd aan huis op lange termijn, dat idee (opwarmen) kan een supermarkt ook .
De investeerders zien er brood in, dat begrijp ik , te lui om zelf te werken , stoppen ze geld in iets waarvan ze hopen dat dat meer geld terug geeft.