Voorts duikt Sorgdrager in de rol van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de Inspectie Leefomgeving en Transport bij het gebruik van en het toezicht op luizenbestrijders. Ze zal onderzoeken waarom de NVWA eind 2016 na een tip vanuit de Belgische voedselveiligheidautoriteit over illegaal gebruik van fipronil door Chickfriend, niet overging tot handhaving om het illegale gebruik te stoppen. Omdat de Autoriteit dat niet deed, kon het illegale gebruik doorgaan en zich breder over de markt verspreiden. Tot slot zal ze onderzoeken hoe de internationale samenwerking en uitwisseling van gegevens over het dossier heeft gefunctioneerd.
België trots
In Tallinn, de hoofdstad van Estland, werd tijdens een informele landbouwtop van de EU gesproken over de fipronilcrisis. Volgens de Belgische minister van Landbouw Denis Ducarme laat de crisis zien dat er dringend behoefte is aan een "versterkte Europese samenwerking en een betere informatie-uitwisseling". Ducarme is er trots op dat zijn land de fraude heeft ontdekt en maakt duidelijk dat zijn land geen blaam treft voor de fouten die in Nederland zijn gemaakt. In 1999/2000 werd België getroffen door de dioxinecrisis. Het land liep daardoor een trauma op dat het niet graag wil herbeleven. "Het is dankzij het Belgische systeem van zelfcontrole dat we fipronil in de eierketen ontdekt hebben en ik denk dat de Europese collega's op de hoogte zijn van dat element. Het is dus dankzij ons systeem dat alle Europese landen het probleem hebben kunnen opsporen", zei Ducarme in Tallinn. In bilaterale contacten sprak hij met de Duitse collega Christian Schmidt, met de Nederlandse minister van Economie Henk Kamp en met de Europees commissaris voor Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis die een Europese Taskforce wil opzetten om nieuwe crises van deze omvang voor te zijn.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De Belgen kunnen zichzelf wel op de borst kloppen, maar was het niet een Belgische firma die de fipronil kocht en de Dega-16 leverde?
Het verhaal omtrent Ctgb toelatingen blijkt, in een ander draadje, niet zwart-wit. Er lijken gaten in de regelgeving. Een boer mag, zo lijkt het, best azijn op de stalmuur smeren. Of etherische olie. Volgens de Europese richtlijn is een middel pas biocide als het om dat doel verhandeld wordt.
Interessante ontwikkeling mbt schuldvraag #1
Zowel de NVWA als de pluimveesector hadden met een eenvoudige check op de toelating van het middel DEGA 16 als biocide veel ellende kunnen voorkomen. Dat middel heeft namelijk (met of zonder fipronil) geen toelating als biocide bij het Ctgb. De NVWA had zeker na de fipronil tip van november 2016 onmiddelijk moeten ingrijpen, maar ook de pluimveesector gaat niet vrijuit.
Ik vraag me bovendien af of de NVWA eieren checkt op mogelijke verontreiniging met andere insecticiden, te weten
1. het organofosfaat insecticide phoxim, het werkzame bestanddeel van ByeMite, een toegelaten geneesmiddel voor de bloedluisbestrijding bij legkippen;
2. het insecticide spinosad, het werkzame bestanddeel van Elector, een toegelaten biocide voor bloedluisbestrijding bij legkippen;
3. het pyrethroïde insecticide cyfluthrin, het werkzame bestanddeel van Solfac, een toegelaten biocide voor bloedluisbestrijding bij legkippen.
Mogelijk is de insecticidenbelasting van eieren hoger dan tot nu toe aangenomen. Ook vraag ik me af of de maffiosi van Chickfriend snugger genoeg waren om op het idee te komen fipronil toe te voegen aan DEGA16. Ik vermoed dat het criminele netwerk veel groter en ook internationaler is dan tot nu toe is gebleken.