Hoe krijg je bloedluis de stal uit en hoe voorkom je herhaling van ‘fipronil’ in een andere gedaante? Dit congres levert aanbevelingen op voor pluimveehouders en de rest van de keten. Het biedt nieuwe perspectieven op de keten en (zelf)handhaving en doet dat sneller en concreter dan de Commissie Sorgdrager en de Onderzoeksraad voor de Veiligheid.

'Fipronil' is zo'n ramp waarvan er helaas nog meer in de primaire sector verborgen zitten. Eind dit jaar komen dikke rapporten naar buiten die voor spannende krantenkoppen gaan zorgen. In het rapport Sorgdrager zal vermoedelijk te lezen zijn dat de legkippensector onverantwoorde risico's heeft genomen. Dat de rest van de keten heeft zitten slapen omdat ze hun leveranciers onterecht vertrouwden. En dat de NVWA best wat handiger had kunnen zijn, maar nu eenmaal nog herstellende is van een verkeerde bezuinigingsoperatie.

De Onderzoeksraad zal ongetwijfeld aanvullen dat de NVWA best wat onafhankelijker van de overheid mag optreden, als een echte Autoriteit. Dan zou de Autoriteit souvereiner kunnen optreden en niet zenuwachtig streng hoeven te zijn, maar rechtvaardig zoals een goede politieman dat zou doen.

Snelcongres

Een Snelcongres organiseren we om een koe snel bij de horens te kunnen vatten. De dingen te zeggen. Te constateren waar de echte vragen zitten en niet wat algemene suggesties in omfloerste taal te doen, maar tot een hands on actie-agenda te komen.

Niet dralen, maar doen en snel schakelen. Dat is de kracht van een snelcongres.

Doelgroepen
Het congres richt zich tot pluimveehouders, toeleveranciers van de pluimveehouderij, eierhandel, verwerkende industrie en detailhandel. Ze lopen gezamenlijk risico. Eieren zijn niet het enige product uit de primaire sector dat dit type ketenrisico met zich meebrengt. De Fipronil-case is vermoedelijk exemplarisch voor meerdere sectoren en daarom ook zinvol voor ondernemers en ondernemingen uit de andere dierlijke ketens.

De congressite met het gehele programma vind je hier: Fipronil, van probleem naar oplossingen. Schrijf je hier in.

Wanneer: Maandag 27 november 2017 van 13.30 uur (inloop, start: 14:00 precies) tot 18.00 uur.
Kosten: de standaardprijs is €195,-. Leden van brancheorganisaties betalen €145,-. Voor agrariërs gelden gereduceerde tarieven: €95,- en €45,- voor agrariërs die lid zijn van de brancheorganisaties LTO en NVP. Foodlog-leden krijgen €50 korting.
Waar: Stadion Galgenwaard, Herculesplein 241, 3584 AA Utrecht

Sponsoren
Fipronil, van problemen naar oplossingen wordt gesteund door de volgende sponsoren en partners.

Hoofdsponsoren

Vencomatic


Ter Heerdt


Provincie Gelderland


MSD Animal Health


De Heus


Overige sponsoren

Rabobank


Rentokil


TLR


Mediapartners

Agrio


Agrio


Bakkers in Bedrijf


EVMI


Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde


LTO


Nederlandse Vakbond Pluimveehouders



Het programma ziet er als volgt uit:

Plenaire sessie

  1. Fipronil in vogelvlucht: Opening door Dick Veerman, hoofdredacteur Foodlog (met een media-analyse van de Fipronilcase door Marketingfacts) (14.00-14.10u)

  2. Communicatie en verwarring: Nabeschouwing door de in de media rond de Fipronil-case bekend geworden toxicologen: prof. Martin van den Berg (UvU, Nederland), prof. Jan Tytgat (KU Leuven, België), en Rob Dortland (voormalig directeur VWA) (14.10-14.35u)

  3. Help de kip! ‘Hou op over fipronil, help die luis de stal uit’, vindt journalist Wouter Klootwijk.
    Wat kun je in de praktijk doen tegen bloedluis? Een overzicht van onderzoek en praktijk bij bloedluisbeheersing door Johan Zoons, directeur van Proefboerderij Pluimveehouderij te Geel in België. (14.35-15.00u)


Parallelle Sessies
Sessie A: Bloedluis: pakketten van middelen voor verschillende situaties
Bloedluis: pakketten van middelen voor verschillende situaties, onder leiding van Rob Dortland
Wat heeft de pluimveehouder aan middelen om bloedluis te voorkomen en te bestrijden? Is dat een adequaat pakket? Zo niet, wat ontbreekt er aan? En wat kunnen we – bedrijfsleven en overheid – daaraan doen?

  1. Opening en inleiding. Door Rob Dortland (15.20-15.30u)

  2. De te overwinnen obstakels voor de introductie van innovaties zoals de Q perch. Door Peter Vingerling, Vencomatic (15.30-15.50u)

  3. Roofmijten als natuurlijke oplossing in de bestrijding van de rode vogelmijt. Door Alejandro Vargas Navarro, Koppert Biological Systems (15.50-16.10u)

  4. De rol van het Ctgb bij middelen tegen bloedluis. Door Jan Willem Andriessen, College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (Ctgb) (16.10-16.35u)

  5. Samenvatting en formulering van aanbevelingen voor plenaire sessie. Door Rob Dortland (16.35-17.00u)


Sessie B: Risicomanagement: Waar moet het beter en hoe realiseer je dat?
Risicomanagement: Waar moet het beter en hoe realiseer je dat? onder leiding van Dick Veerman
Opereren de pluimveesector en primaire sector in brede zin zelf wel voldoende risicobewust? Schieten de IKB’s te kort? Wat kan er beter? Welke aspecten moeten in ieder geval beter?

  1. Het verschil tussen een regel- en een risicocultuur. Door Dick Veerman (15.20-15.25u)

  2. Hoe is de keten zich vanuit de detailhandel terug aan het organiseren? Door Irene Beers, SIM Supply Chain Management, mede namens Ahold Delhaize (15:25-15:45u)

  3. Hoe kan de eierketen zich van vooruit tegen risico’s wapenen? Door Janne van Rooij, Ter Heerdt (15:45-16:05u)

  4. Reacties op Beers en Van Rooij vanuit panel bestaande uit Marc Jansen (CBL en IKB Ei), Merel Langelaar (voorzitter KNMvD), Jeroen van den Hurk (Rabobank), Ankie Maatman (De Heus Diervoeders), Joep Bolwerk (MSD) en Aart de Kruijf (Wethouder Barneveld). (16:05-16:40u)

  5. Samenvatting en formulering van aanbevelingen voor plenaire sessie. Door Dick Veerman (16.40-17.00u)


Sessie C: Voedselveiligheid en wantrouwen: hoe borg je voedselveiligheid bij incidenten en hoe voorkom je wantrouwen?
Voedselveiligheid en wantrouwen: hoe borg je voedselveiligheid bij incidenten en hoe voorkom je wantrouwen? onder leiding van Simone Hertzberger.

  1. Het verschil tussen handhaven en een crisis managen. Door Simone Hertzberger (15.20-15.30u)

  2. Signalering en communicatie: onmisbare elementen voor een geïntegreerde risico- en calamiteitenbeheersing in de diervoederketen. Door Frank Gort, SecureFeed (15.30-15.55u)

  3. Wat hebben LTO Pluimveehouderij over risicomanagement geleerd door de fipronil-case? Door Eric Hubers, LTO Nederland (15.55-16.10u)

  4. De introductie van een nieuw diergeneesmiddel. Door Marien Jansen, MSD (16.10-16.30u)

  5. Samenvatting en formulering van aanbevelingen voor plenaire sessie. Door Simone Hertzberger (16.30-17.00u)


Plenaire afsluiting
Plenaire sessie (17.05-17.30): terugkoppeling met impressies en resultaten uit de parallelle sessies. De sessieleiders presenteren een concrete actie-agenda:

  1. Actiepunten voor de ontwikkeling van effectieve taktieken om bloedluis te voorkomen en buiten te houden

  2. Actiepunten voor adequaat risicobewust optreden in de keten en benoemen rollen tussen de ketenpartners

  3. Actiepunten voor een minder verwarrend management van incidenten

Dit artikel afdrukken