Een groot aantal melkveehouders tekende bezwaar aan tegen het fosfaatrechtenselsel; een ander deel is nog in rechtszaken met de Nederlandse staat verwikkeld.
Om toch een oplossing te vinden is het ministerie van Landbouw in overleg met Brussel. Vestager zei in antwoord op vragen van Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik dat "er geen ontheffingen verleend kunnen worden voor het houden van melkvee zonder fosfaatrechten. Ook het uitgeven van extra fosfaatrechten is uitgesloten vanwege het fosfaatplafond. Als er ontheffing verleend zou moeten worden, moet een nieuwe staatssteuntoets worden gedaan."
Dat klinkt nog niet zo optimitisch. Waaruit blijkt dan wel die welwillendheid? Uit de opmerking van Vestager dat er in het fosfaatrechtenstelsel "een marge zit voor onvoorziene gevallen." Als het totaal aantal fosfaatrechten maar onder het fosfaatplafond blijft is er ruimte om op grond van de 'verwachte behoefte' van ondernemers iets te doen. Schreijer-Pierik wil dat de Nederlandse overheid samenwerkt met Brussel om een oplossing te vinden, anders dan een generieke korting van melkveehouders. "De Brusselse lijn blijft echter: wij geven staatssteun- en milieukaders mee, wij willen meedenken over oplossingen, maar de uitvoering blijft uiteindelijk wel Nederlands beleid en nationale wetgeving."
Het ministerie van LNV bevestigt in gesprek te zijn met de Europese Commissie over de knelgevallen in het fosfaatrechtenstelsel, maar geeft verder geen informatie prijs. "We willen geen verwachtingen scheppen," aldus een woordvoerder. Eerder gaven zowel de Kamer als landbouwminister Carola Schouten geen ruimte aan de steevast 'innovatief' genoemde knelgevallen.
Op 10 juli krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Waarom zouden Henk Antonissen zijn klanten gratis rechten krijgen terwijl andere boeren er dik voor moeten betalen?
Er zijn meer rechten uitgegeven dan er fosfaatruimte is, alle lopende bezwaarprocedures gaan over meer rechten niet over minder. Tevens is het maar de vraag of intrekken van eenmaal verleende fosfaatrechten bij vleesveehouders (vrouwelijk jongvee voor de fokkerij) juridisch houdbaar is en of deze veehouders anders hun rechten vrijwillig willen afstaan voor de vrijstelligsregeling voor vleesveehouders.
Conclusie: de minister kan niet anders.
Geesje Rotgers heeft er een stuk over geschreven in V-focus, "Nederland in de fout bij toedelen fosfaatrechten".
Volgens actiegroep ‘Innovatief uit de knel’ zijn er wel 300 à 400 melkveehouders in de problemen geraakt door de invoering van het fosfaatrechtenstelsel, meer dan de tot nu toe genoemde 130 à 140, schrijft Boerderij.
"Op minimaal 300 melkveebedrijven is sprake van een onhoudbare situatie, oftewel een sterfhuisconstructie. Ik sluit niet uit dat het zelfs om 400 bedrijven gaat, als RVO.nl de boetes gaat opleggen. Hiermee snijdt de overheid het moderne innovatieve hart uit de Nederlandse melkveehouderij," zegt Henk Antonissen, onafhankelijk bedrijfsadviseur en woordvoerder van Innovatief uit de Knel.
Antonissen heeft zijn hoop gevestigd op Brussel: "Nederland laat zijn boeren in de steek. Het kan toch niet zo zijn dat dit uitrookbeleid wordt doorgezet? Ik voorspel dat we dit jaar bijna 10 miljoen kilo fosfaat onder het plafond blijven. Wij pleiten ervoor dat nog dit jaar 1,2 miljoen kilo fosfaat beschikbaar wordt gesteld om gezonde vitale gezinsbedrijven een toekomst te bieden. Europa moet ingrijpen."