Per 1 januari 2016 moet ieder veulen in de EU binnen een jaar gechipt worden en een paspoort krijgen. Europees Commissaris Tonio Borg voert deze regels in (die gelden voor paarden vanaf 2009) om te voorkomen dat 'paarden die niet bestemd zijn voor consumptie toch op het bord terecht komen', schrijft Boerderij.

In Nederland geldt de chip- en paspoortplicht al. Met de chips worden alle in Nederland geboren paarden centraal geregistreerd, in het paspoort moet het medicijngebruik van het paard worden vastgelegd. De paspoorten zullen technisch aangepast worden zodat vervalsing moeilijker wordt. Daarnaast krijgt iedere lidstaat een centrale database 'waardoor controle en wijzigingen van gegevens eenvoudiger wordt'.

Na de grote paardenvleesaffaire van begin 2013 (waarbij paardenvlees als rundvlees verkocht en verwerkt was), volgden er gedurende en ook eind vorig jaar nog 'naschokken' over paardenvlees dat niet voor menselijke consumptie geschikt zou zijn en toch in de voedselketen terecht zou zijn gekomen. De centrale registratie moet dit soort problemen in de toekomst voorkomen.

Fotocredits: 'Friendly Foals', Cowboy Dave
Dit artikel afdrukken