Dat ontdekte het Duitse Verbraucherschutzministerium, het ministerie voor consumentenbescherming. Naar aanleiding van het paardenvleesschandaal dat afgelopen voorjaar Europa trof, deed het onderzoek naar de vleessoorten die in verwerkte producten zitten. Er werden 10.423 onderzoeken gedaan op 1600 monsters. Er werd gezocht naar vele diersoorten, onder meer paard, struisvogel, kangoeroe, rendier, ezel, geit, gans, eend, ree, haas en springbok. In slechts 98 gevallen bleken de monsters iets anders te bevatten dan de consument mocht verwachten. Dat komt overeen met een gemiddeld fraudepercentage van 0,9 procent.
Worst en kant-en-klaargerechten blijken fors uit te stijgen boven het gemiddelde. In worst werd in 7,2% van de gevallen een vleessoort aangetroffen die niet op het etiket stond. In de meeste gevallen betrof het dan paard, varken of kalkoen. In kant-en-klaar werd in 3% van de monsters gefraudeerd met de vleesdeclaratie op het etiket. In de monsters werden geen exotische dieren aangetroffen. Dat meldt de Frankfurter Allgemeine.
Dit artikel afdrukken
Worst en kant-en-klaargerechten blijken fors uit te stijgen boven het gemiddelde. In worst werd in 7,2% van de gevallen een vleessoort aangetroffen die niet op het etiket stond. In de meeste gevallen betrof het dan paard, varken of kalkoen. In kant-en-klaar werd in 3% van de monsters gefraudeerd met de vleesdeclaratie op het etiket. In de monsters werden geen exotische dieren aangetroffen. Dat meldt de Frankfurter Allgemeine.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Lieve mensen, Harold - die weet echt van eten en hoe het modern wordt verwerkt - heeft het natuurlijk bij het rechte einde. Zelfs één van de allerbeste kranten van Europa vergat dat even te vermelden en zorgde aldus voor een framing van het nieuws die de wereld steeds zwarter maakt en het gelijk van complotdenkers steeds groter laat worden.
Je kunt ook heel regelmatig een stukje aap op een broodje vinden.....
Je weet maar nooit Jordi, hoeveel worstsoorten die we hier kopen worden in het buitenland gemaakt? Vroeger kon je bij de afhaalchinees ook weleesn kat in het gerecht vinden, waarom zouden worsten die niet hier geproduceerd worden het dan niet kunnen bevatten?
@ Assie
Slang, kat en hond in worst? Dat lijkt mij in Nederland wel ver gezocht, tenzij de worsten uit Azië komen.
Aha, Harold, dan snappen we het nu eindelijk: fraude is overal, als je maar precies genoeg wordt. Zo gaat er Alicante (een pikzwarte druif) in de Bourgogne (wijn denken: 100% pinot noir) om hem roder te maken (ik meen dat het tot 5% 'andere druiven' mag). Ging er vroeger zelfs heel veel Noord-Afrikaanse wijn in de Beaujolais (Gamay), want je hoefde dat niet te declareren boven de 20% (uit mijn hoofd). Pas bij 21% werd het fraude. Idem bij de Bourgogne,. In beide gevallen maak je van iets goedkoops iets duurs.
De rekkelijkheid van de wet (die toch heel precies is), wordt nu dus ingehaald door de precisie van de controle van buitenaf die de wet niet kent.