Overal in Europa vragen landbouworganisaties om extra steun voor boeren en tuinders die worden getroffen door het Russische voedselembargo tegen de EU. De Europese Commissie lijkt daar ongevoelig voor.

Het huidige crisisfonds is een sigaar uit eigen doos omdat het in korting wordt gebracht op de inkomenssteun zoals die bestaat binnen het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Daarom moeten er extra middelen worden gevonden, buiten het budget voor het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB). De Europese Commissie wil daar niet van horen en wil onbenutte GLB-middelen zelfs het liefst buiten de landbouw besteden.

De Europese boerenkoepel Copa-Cogeca is daar verbolgen over. Als de Commissie doorzet, dan laat zij de landbouwers in de kou staan, zegt Pekka Pesonen, secretaris-generaal van Copa-Cogeca

De Vlaamse landbouwsite Vilt schrijft:
Om haar begroting voor 2015 rond te krijgen, wil de Europese Commissie geld dat origineel bestemd was voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid herbestemmen voor andere beleidsdoeleinden. Een meerderheid van de EU-commissarissen heeft het idee, als onderdeel van een budgetvoorstel voor 2015, goedgekeurd. De tegenstand kwam vooral uit de hoek van uittredend Europees landbouwcommissaris Dacian Ciolos.

Nu roert ook Copa-Cogeca zich. De koepelorganisaties voor landbouworganisaties en -coöperaties in Europa schreef een brief aan de leden van het Europees Parlement. Daarin wordt hen gevraagd om het voorstel van de Commissie te verwerpen. “Het is onverantwoord om te snijden in het EU-landbouwbudget van 2015 op een moment dat landbouwers en hun coöperaties met een crisis geconfronteerd worden van een niet eerder geziene omvang.” De boodschap is ook bedoeld voor de ministers van de lidstaten.


Volgens Copa-Cogeca zijn nieuwe steunmaatregelen nodig om een golf van agrarische faillissementen te voorkomen.

Fotocredits: Fresh Market, Robert S. Donovan
Dit artikel afdrukken