In Engeland groeien boerenwinkels explosief, zowel in omzet als in aantal, schrijft de DailyMail. Met dank aan consumenten uit de middenklasse en hipsters. In 13 jaar is het aantal farm shops gegroeid van 1.200 tot 3.500. Door voedselschandalen, het meest recente kwam vorige week nog aan het licht, daalt het vertrouwen in supermarkten. Bewuste consumenten geven de voorkeur aan vertrouwde boerenwinkels waar alles overzichtelijker lijkt. Niet alleen zijn herkomst van vlees en groenten gegarandeerd, de winkels bieden ook kant-en-klaar-oplossingen voor het jachtige moderne leven. Ook online-winkels als Farmdrop doen goede zaken. 39% van de Engelsen, vooral in het dichtbevolkte zuidwesten, heeft de laatste 12 maanden een boerenwinkel bezocht, 47% maakt er plannen voor.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Jopie, het gaat over consumptie en niet over sociale betrokkenheid. En als de boerderijwinkels er beter van worden, is dat mooi meegenomen.
We verkopen geen quinoa en ik heb hier nog nooit een Tesla op het erf gezien, daar worden ze alleen maar vies van. De populairste automerken bij onze klanten zijn de Peugeot 206 en Citroen Picasso beide van voor 2005; één klant komt met een Prius.
De meeste mensen komen hier gewoon op de fiets, maar die hebben dan in jouw onverbiddelijke logica waarschijnlijk ook "geen wezenlijk andere houding". Wat is die houding? Dat iemand de moeite neemt om naar een boerderij te fietsen? En die eufemistische "doodgewone mensen" uit #8 horen die tot "de rest" van Haegens of de "patat-eters" van Sommers? Waar hebben we het over?
Het zijn gewoon mensen die goede reden hebben om hun inkopen in een boerderijwinkel te doen, zoals andere mensen even goede (wel andere) redenen hebben om dat in de AH, Jumbo of Aldi te doen. Moet daar een hele theorie over morele superioriteit van deze mensen aan opgehangen worden?
Jopie, mijn moeder zou je helemaal gelijk geven. Ik snap je. Maar let ook een beetje op al die lui in een Tesla die met jouw spruitjes en nederquinoa toch een motief vinden om rustig nog een extra weekendje Marrakech te kunnen doen bij die aardige mensen daar. Gewoon met het vliegtuig en met een schoon geweten. Omdat het kan en omdat ze bij jou lekker schoon rijdend langs kunnen komen. En zo is er ook een generatie die geen Tesla kan betalen, maar geen wezenlijk andere houding heeft. Enne ... niets kwaads over 'doodgewone mensen'. Juist niet.
Twee onopvallende opvallende bijdrages bij zo'n alledaags artikel. Onopvallend opvallende consumptie, verwijst naar een boek over de nieuwe elites die de kloof (met wie?) vergroten "met name door dit soort boerenwinkels gedoe, maar ook door andere 'verfijnde' levensstijl uitingen", aldus Jan Peter van Doorn.
Nieuwe elites onderscheiden zich niet langer door afkomst, en niet eens door inkomen, omdat veel consumptiegoederen nu binnen ieders handbereik liggen.
Het zijn nu de keuzes in (koop)gedrag of denken die volgens Haegens en Martin Sommer bepalen of je tot de nieuwe elite hoort. Bezoek aan een boerderijwinkel is volgens deze logica verdacht, want impliceert een morele afwijzing van de supermarkt; ze lezen dezelfde kranten en hechten waarde aan kennis en cultuur. Ze drinken fairtrade koffie, ze doen aan lichaamsbeweging, geven borstvoeding en stimuleren hun kinderen aan sport en muziek te doen, aldus Elizabeth Currid-Halkett. Martin Sommer spreekt over een elite van Gutmenschen die zich inzetten voor klimaat en het lot van vluchtelingen. Dick Veerman vat het hele zootje nog eens samen als "de nieuwe kak, de nieuwe correctheid, de nieuwe superioriteit".
Deze analyse van het verband tussen gedrag en denken van mensen en het al dan niet behoren tot een elite wel rust op de nodige vooroordelen. De groep die niet tot de elite hoort, wordt door Haegens en Sommer in hele vage en aarzelende termen gedefinieerd: de rest, de patat-eters en aan lager wal geraakte arbeiders. En die hebben niets met klimaat, lichaamsbeweging, borstvoeding, vluchtelingen of andere verfijnde levensstijl uitingen? En een middenklasser kan zomaar elite worden als hij/zij een hybride auto koopt, quinoa eet of lid wordt van Amnesty.
Als onderdeel van het boerenwinkels gedoe zie ik al jaren lang elke week een bonte stoet aan mensen langs komen, uit alle sociaal economische lagen, uit alle wijken van de stad. Mensen komen voor verse groente, om even de woonwijk uit te zijn, voor het persoonlijke contact, voor een praatje, omdat ze de voorkeur geven aan biologische produkten. Maar in de onwrikbare logica van bovengenoemden is dat waarschijnlijk morele afkeuring van diepvriesgroente, het winkelcentrum, zelfscannen of wat dan ook. Tja er is geen ontsnappen aan voor de nieuwe correcte, superieure kak.
ps waarschijnlijk leest "de rest" ook niet mee op Foodlog
Maar lees de links uit #4: de nieuwe elite, de nieuwe kak, de nieuwe correctheid, de nieuwe superioriteit. Wat mij betreft zijn dat heel correcte analyses
Ik zie net een tweet: de Trouw duurzame Top 100 wordt dit jaar vooral bevolkt wordt door eetmensen. Zou het er iets mee te maken hebben? Ja, dat denk ik wel.