De Britse premier David Cameron maakt zich hard voor het exploiteren van de schaliegasvoorraden in Groot-Brittannië. Hij dacht de bevolking wel mee te zullen krijgen door het voorhouden van lagere energierekeningen en het creëren van vele nieuwe banen in het VK. In de VS is schaliegaswinning immers een groot succes.

Helaas voor Cameron blijken vele Britten tegen. Trouw schrijft: "Zij hebben vooral oog voor de negatieve ervaringen die Amerikanen met schaliegas hebben. Het zijn met name de verhalen over grondverzakkingen, aardbevingen en grondwatervervuilingen die veel angst inboezemen."

Ook gerenommeerde instituten zoals de International Energy Agency en de Deutsche Bank zetten vraagtekens bij Camerons enthousiasme. Volgens hen is Groot-Brittannië te dichtbevolkt en is er onvoldoende ruimte voor grote wininstallaties. Bovendien wijzen ze op een ander groot verschil: "In Amerika zijn de burgers zelf eigenaar van de mineralen in hun grond. In Groot-Brittannië is het de overheid die alle rechten bezit. Amerikaanse burgers kunnen veel makkelijker overgehaald worden om in te stemmen met de boringen, omdat ze zelf direct profiteren van de opbrengsten van de schaliegaswinning." Zo zal het nog wel even duren voordat Camerons droom zich verwezenlijkt.

De Nederlandse schaliegasdiscussie - van belang voor de landbouw in m.n. Brabant - ligt deze zomer even stil.
Dit artikel afdrukken