Prijzen en gezondheid eten voor het eerst gekoppeld
Het onderzoek voorziet in een lacune: waar gezondheidsautoriteiten en beleidsmakers al jaren hameren op het belang van betaalbaar gezond eten als een belangrijke factor voor de volksgezondheid, waren er nog geen methodieken beschikbaar om de prijsontwikkeling van gezond dan wel ongezond eten te volgen. Nicholas Jones en zijn team namen de prijsgegevens van 94 levensmiddelen en dranken over de jaren 2002-2012 en linkten die aan de voedingswaardegegevens van de Britse National Diet and Nutrition Survey. Ieder levensmiddel werd als 'gezond' of 'minder gezond' geclassificeerd op basis van een voedingswaardeprofiel, ontwikkeld door de Food Standards Agency.
Ongezond eten veel goedkoper dan gezond eten
Op basis van de nieuwe dataset constateerden de onderzoekers dat gezond eten door de jaren heen altijd duurder is geweest dan ongezond. Voor 1000 ongezonde calorieën betaalden de Britten in 2012 £2,50 (3,18 euro), voor 1000 gezonde calorieën moesten ze £7,49 (9,51 euro) op tafel leggen.
Daarnaast blijkt de prijs voor 39% van de Britten het belangrijkste criterium te zijn bij het boodschappen doen. Bij maar liefst 91% staat 'prijs' in hun top-5. Gezondheid is voor 9% van de Britten het belangrijkste aankoopcriterium, en staat bij 49% in de top-5, meldt De Morgen.
Combineer dit alles met de constatering dat gedurende het genoemde decennium de prijzen over de hele linie gestegen zijn, maar die van gezondere levensmiddelen meer en sneller, en het probleem is helder. Het is voor de Britten moeilijker geworden om gezond te eten, vooral in de armere bevolkingslagen. De onderzoekers suggereren dat dit gevolgen zou kunnen hebben voor de voedselzekerheid van individuen en uiteindelijk de volksgezondheid. Dat staat haaks op ieder overheidsstreven naar een verbetering van de volksgezondheid en een gezond voedingspatroon. .
Het onderzoek is verschenen in PLoS ONE.
Fotocredits: Steven Lilley
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Is hier niet al eens opgemerkt dat kippenvoer voor vleeskippen ook voor mensen een gezonde, evenwichtige en zeer goedkope voeding is, alleen even wat smaak aanbrengen.
Nogal wiedes dat groente/fruit erg duur is als je de prijs per 1000 kcal uitdrukt. De andere productgroep die volgens de onderzoekers onder de "more healthy foods" valt is brood/rijst/aardappelen/pasta. Die is van alle productgroepen juist het goedkoopst per 1000kcal! Door alles maar op één hoop te gooien krijg je dus een enorme vertekening.
Wat verder opvalt is dat de keuze voor een bepaalde methodiek om de voedingskundige kwaliteit te bepalen nogal van invloed is op de uitkomst. Er zijn andere systemen waar magere zuivel er juist heel goed uitkomt. Hier valt alle zuivel in de groep "less healthy".
Zo wordt ten onrechte weer het beeld bevestigd dat gezond eten duur is. Onzin natuurlijk, mits je gewoon basisvoedingsmiddelen koopt. Met ons programma Optimeal kan ik een voeding uitrekenen waarmee je voor slechts €2.05 per dag alles binnenkrijgt wat je nodig hebt.
Tsja, (verzadigd) vet zit natuurlijk weer in het verdomhoekje van ongezond, zo blijkt uit het volledige artikel. Eieren, varkenlever, leverworst, slagroom, roomboter: het is allemaal heel betaalbaar.