Britse onderzoekers (Cambridge) bouwden een nieuw datamodel voor 'gezonde' en 'ongezonde' levensmiddelen en hun prijzen. Ze kwamen tot de conclusie dat de prijskloof tussen gezond en ongezonde voedingsmiddelen de afgelopen jaren fiks toegenomen is. In Groot-Brittannië betaal je voor eenzelfde hoeveelheid 'gezonde' calorieën drie keer zoveel als voor 'ongezonde'.

Prijzen en gezondheid eten voor het eerst gekoppeld
Het onderzoek voorziet in een lacune: waar gezondheidsautoriteiten en beleidsmakers al jaren hameren op het belang van betaalbaar gezond eten als een belangrijke factor voor de volksgezondheid, waren er nog geen methodieken beschikbaar om de prijsontwikkeling van gezond dan wel ongezond eten te volgen. Nicholas Jones en zijn team namen de prijsgegevens van 94 levensmiddelen en dranken over de jaren 2002-2012 en linkten die aan de voedingswaardegegevens van de Britse National Diet and Nutrition Survey. Ieder levensmiddel werd als 'gezond' of 'minder gezond' geclassificeerd op basis van een voedingswaardeprofiel, ontwikkeld door de Food Standards Agency.

Ongezond eten veel goedkoper dan gezond eten
Op basis van de nieuwe dataset constateerden de onderzoekers dat gezond eten door de jaren heen altijd duurder is geweest dan ongezond. Voor 1000 ongezonde calorieën betaalden de Britten in 2012 £2,50 (3,18 euro), voor 1000 gezonde calorieën moesten ze £7,49 (9,51 euro) op tafel leggen.
Daarnaast blijkt de prijs voor 39% van de Britten het belangrijkste criterium te zijn bij het boodschappen doen. Bij maar liefst 91% staat 'prijs' in hun top-5. Gezondheid is voor 9% van de Britten het belangrijkste aankoopcriterium, en staat bij 49% in de top-5, meldt De Morgen.
Combineer dit alles met de constatering dat gedurende het genoemde decennium de prijzen over de hele linie gestegen zijn, maar die van gezondere levensmiddelen meer en sneller, en het probleem is helder. Het is voor de Britten moeilijker geworden om gezond te eten, vooral in de armere bevolkingslagen. De onderzoekers suggereren dat dit gevolgen zou kunnen hebben voor de voedselzekerheid van individuen en uiteindelijk de volksgezondheid. Dat staat haaks op ieder overheidsstreven naar een verbetering van de volksgezondheid en een gezond voedingspatroon. .

Het onderzoek is verschenen in PLoS ONE.

Fotocredits: Steven Lilley