Vrouwen met eetstoornissen lopen meer risico op problemen en complicaties bij hun zwangerschap, zou blijken uit een onderzoek door de Universiteit van Helsinki. Het onderzoek is gepubliceerd in The American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Omdat eetstoornissen bij vrouwen vooral voorkomen tijdens hun vruchtbare jaren en van grote invloed zijn op de metabole en hormonale balans, was onderzoekster Milla Linna benieuwd of zij risico liepen tijdens hun zwangerschap en de geboorte, meldt Reuters. Ze analyseerde de dossiers van 2257 vrouwen die tussen 1995 en 2010 voor een eetstoornis behandeld waren en vergeleek deze met 9028 'gewone' vrouwen.

Vrouwen met anorexia nervosa bleken vaker dan gemiddeld bloedarmoede te ontwikkelen en ze liepen meer kans baby's met een laag geboortegewicht en veel te vroeg geboren baby's te krijgen. Vrouwen met boulimia liepen meer risico baby's te krijgen die gereanimeerd moesten worden of een lage Apgar-score hadden (een score die aangeeft hoe een pasgeboren baby het doet). Vrouwen met vreetbuien hadden meer kans op zwangerschaps-hoge bloeddruk en grote baby's. De baby's van vrouwen met anorexia en vreetbuien bleken een grotere kans te hebben op overlijden in de baarmoeder of kort na de geboorte.
Dit artikel afdrukken