image
(let op: dit is geen advertorial, ze zijn gewoon lekker en dat mag in de krant)

We klagen wel eens dat er in Nederlandse supermarkten geen lekkere spullen meer te koop zijn. Valt best mee. Tenminste in het geval van Emma. Je moet er wel voor naar een kleine super of gespecialiseerde winkel.

Ik was vorige week bij een kleine, gespecialiseerde groothandel in patisserie en zoutjes (Van Dop, Utrecht). Viel van de ene verbazing in de andere. Fantastische speculaas, beter nog dan zoals ik ze ken uit mijn jeugd in het speculaasdorp Huizen. Een heerlijke brosheid, mooie botersmaak en frisse speculaaskruiden. Lekkere chocolade eitjes, met dat lekkere romige. Super kaasvlinders, ook weer die lekkere botersmaak en daadwerkelijk kaas.

En toen kregen we het over chips. Of ze dan die beroemde Hoekse deden? Nee, zeiden ze. Wij doen Emma. Ik moest bekennen daar nog nooit van gehoord te hebben. Kennelijk kun je inmiddels dus zelfs kiezen in kwaliteitschips. Dus ik een zak Emma-chips mee. We maakten de zak zaterdag open. Zo rond een uur of 5. Vrijwel onmiddellijk gingen de neuzen van alle katten in de lucht (op dit moment 4 grote en 4 kittens). Goed teken, nog nooit gezien bij chips. Ze roken inderdaad erg aantrekkelijk: fris, geen spoor van vet of van die kartonnige muffigheid.

Dan de smaak. Lekker aardappelig met een snufje grof zout. Geweldige knapper, bijna onmerkbaar nèt iets dikker dan gewone chips, maar niet van die ordinaire ribbels. Ongemerkt zet je er niet de sokken in, maar proef je ervan. Rustig, want ze smaken goed. Zo'n hap vult je, met genoegen.
Opvallend: je vingers worden er nauwelijks vet van.

imageDe samenstellingsverhouding verzadigd/onverzadigd vet schijnt heel OK te zijn (check het etiket). Er zit geen MSG in en dát kun je merken: de zak ging niet leeg en het duurde een hele tijd voor we weer zin hebben om aan tafel te gaan. Eindelijk chips dus om van te eten. Niet voor in je holle kies.
Tip: grill een kip, warm de Emma-chips nog even op in de nahitte van de oven en serveer er een rucola-salade bij met wat geurige olijfolie. Makkelijk en je kunt er je beste vrienden mee onthalen. Zelfs voor je zaterdagsavondje eten.

Hier lees je waar je ze kunt kopen.

De katten vonden ze trouwens fantastisch. We hebben ze uit elkaar moeten halen.
Dit artikel afdrukken