In het bericht valt te lezen dat tussen juli 2017 en juli 2018 de import van soja-bonen met 283% steeg naar een huidig volume van 360.000 ton. Vorig jaar deze tijd importeerde de EU nog slechts 9% van zijn soja uit de VS. Nu ligt het aandeel op 37%. De import van sojameel steeg zelfs met ruim 3300%; het aandeel ging van 0,3% vorig jaar naar 13% (185.000 ton) dit jaar. De stijgingen zijn te verklaren door de prijzen voor soja. Onder de eiwitrijke gewassen die de EU nodig heeft om kippen, varkens en koeien te voeren, is soja een belangrijk gewas. Europa zelf teelt te weinig eiwitrijke gewassen voor diervoeders en is dus afhankelijk van import.

Tegen zijn Europese publiek zei Juncker dat alleen non-GMO soja geïmporteerd gaat worden, omdat gentech soja Europa niet in mag. Dat was een leugentje, want zo'n twintig variëteiten zijn toegelaten in de EU.

Wat blijkt Europa's topdiplomaat dus te hebben gedaan? Hij confronteerde Trump met de echte handelbalans tussen de VS en de EU en gaf Trump iets om geen gezichtsverlies te hoeven lijden bij zijn (boeren)achterban. Inmiddels hadden de Amerikaanse sojaboeren de buit - ook zonder deal - al een jaar binnen. Juncker vertelde zijn Europese onderdanen met zoveel woorden dat er niets verandert en dat klopt - op een klein leugentje na - nog ook. Trump weet inmiddels dat Juncker hem met soja en zijn boeren kan dwarszitten omdat de prijzen voor Amerikaanse soja dramatisch daalden toen hij China de oren meende te moeten wassen over het handelstekort van de VS met het land van president Xi Jinping. Met die kennis gewapend lijkt Juncker de handelsoorlog met Trumps America first voorlopig getemperd te hebben binnen het soort spelregels dat Trump zelf hanteert.


Bron: Bloomberg

Dit artikel afdrukken