Het goede nieuws komt uit een onderzoek van Christopher Blesso et al. Proefpersonen met het metabool syndroom kregen iedere dag eieren of eivervangers te eten in combinatie met een koolhydraatbeperkt dieet. Blesso wilde weten of dat invloed zou hebben op hun cholesterolhuishouding en insulineresistentie.

De ene helft van zijn onderzoeksgroep kreeg gedurende 3 maanden dagelijks drie hele eieren te eten. De andere helft kreeg dooiervrije eivervanger. Voor alle proefpersonen verbeterde de verhoudingen tussen de verschillende lipiden in het bloed. Het 'slechte' cholesterol LDL nam af, het 'goede' HDL nam toe. Maar voor de echte eiereneters was de verbetering groter. Ook hadden de eiereters betere resultaten ten aanzien van hun insuline-resistentie.

In het onderzoek werd de kwaliteit van de genuttigde eieren niet in aanmerking genomen. Misschien zou dat voor nog opvallender resultaten gezorgd hebben. Op Grist wordt een onderzoek aangehaald waaruit blijkt dat in New York buiten scharrelende kippen verhoogde loodniveaus in hun eieren hebben. En waarschijnlijk nog veel andere enge stoffen en dingen waar ze in de vervuilde stadsjungle aan blootgesteld worden. Want de stad is vies: "Big Apple lucht is een bizar brouwsel van bacterieën, pollen, kledingvezels, schimmel, bandenrubber, dode huidcellen, bakvet en CO2 uitstoot...". Foodlog rapporteerde al eerder over 'vieze' buiteneieren.

Eieren zijn dus goed en voor schone eieren moet je binnenkippen hebben. Dan is er in ieder geval sprake van controle op de omstandigheden van de eierproductie. Binneneieren zijn veilig, beheersbaar, intensief zonder een verdere aanslag te doen op kostbare landbouwgronden, en met mogelijkheden tot opschalen. Louise Fresco kan er tevreden over zijn: dierlijke eiwitten zijn superieur en komen niet van gezellige buitenkippen. Allemaal aan het (binnen)ei. Dat is goed voor de mens én voor onze aarde.

Fotocredits: Sifu Renka
Dit artikel afdrukken