Om dat op een verantwoorde manier te doen, heeft de Europese Commissie de EFSA, de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid, gevraagd om adviezen rond het welzijn van de dieren en de risico's waaraan ze bloot staan in dierhouderijen. Na eerdere adviezen over het welzijn van varkens, kippen en legkippen en over dierentransporten, kwam deze week het wetenschappelijk advies over kalveren uit.
Volgens de EFSA zouden kalveren na de geboorte minstens één dag bij hun moeder moeten blijven, en liefst nog langer. De gebruikelijke praktijk is dat kalveren vrijwel direct na de geboorte worden weggehaald bij hun moeder. In individuele hokken (iglo's) worden ze afgezonderd; daar verblijven ze tot 8 weken blijven. Over het vraagstuk 'kalf bij de koe' schreef Claudia Hulshof op Foodlog een drieluik.
De EFSA adviseert kalveren in groepen van twee tot zeven samen te huisvesten. Om voldoende ruimte te hebben waarin ze kunnen rusten en spelen is een oppervlakte van ongeveer 20 vierkante meter per kalf nodig en om relaxed te kunnen liggen minstens 3 vierkante meter. Ook over het eten voor de kalveren doet de EFSA aanbevelingen: gedurende de eerste 4 weken minstens 20% van het lichaamsgewicht aan melk, en vanaf 2 weken geleidelijk aan meer vezels, zoals hooi. Het advies is in een infographic samengevat.
Dierenwelzijnsorganisatie Compassion in World Farming, de drijvende kracht achter de End the Cage Age-campagne, verwelkomt de aanbevelingen, maar waarschuwt tegelijk voor een gebrek aan ambitie bij het vaststellen van de toekomstige EU-minimumnormen. "Wetenschappers van de EU hebben vandaag bevestigd dat er voldoende wetenschappelijk bewijs is dat kalveren lijden wanneer zij in kooien worden geïsoleerd", aldus Olga Kikou, hoofd van Compassion in World Farming EU. "Het is echter uiteindelijk aan de beleidsmakers om de minimumnormen vast te stellen, en wij dringen aan op ambitie." De in het advies genoemde 3 vierkante meter en 24 uur bij de moeder ziet CIWF als de "minder wenselijke" optie. Dat is niet voldoende om babykalveren een leefbaar leven te geven.
De EFSA-adviezen over het welzijn van melkkoeien, eenden, ganzen en kwartels worden binnenkort verwacht.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Eens met Boy dat een goed rigoureus besluit beter is dan een halfslachtig besluit.
20% melk aan lichaamsgewicht? Erg benieuwd naar de onderbouwing daarvan.
In de tekst staat dat kalfjes tot 8 weken eenzaam in de iglo's verblijven. In de EU-richtlijn staat nu dat dat tot acht weken is toegestaan. In de praktijk is dat bij alle melkveehouders (die ik ken) die periode twee tot drie weken is. Ook is het gebruikelijk vanaf twee weken de kalveren hooi te geven (in de groepshuisvesting)
Ik was nog niet uitgelezen, 20% lichaamsgewicht aan melk. Dus een flink pasgeboren kalf 7 liter op een dag. Dat is extreem veel en dat kan een kalf volgens mij niet verwerken. rantsoen
OK, leuk bedacht, wat een idioten. Kalf één dag bij de moeder betekent dat het hechtingsproces is begonnen en moeder en kind ernstige stress krijgen bij scheiding. Daarnaast zal na het drinken uit de uier ook de speen emmer moeilijker geaccepteerd worden.
Kalveren meteen in de groep zal concurrentie betekenen voor de melk en biest vanaf geboorte. Dus de sterken winnen en de kalversterfte gaat omhoog.
Ofwel doe het goed en betaal het dubbele voor melk en laat de kalfjes minimaal 3 maanden bij de moeder of doe het niet. Anders mag je zelf komen kijken hoe het misgaat mensen van de EFSA. In dit geval is een compromis erger dan de huidige situatie dus doe het gewoon NIET.
Als dat dan die 20 m2 per kalf moet worden, dan kap ik ermee. Niet te betalen bij bouwkosten van 400 euro per m2. Maar ik kan me wel vinden in het groepsidee, mits het leeftijdsverschil tussen de kalveren in de groep niet te groot wordt. Door drinksnelheid verschil blijven de jongeren altijd minder melk opnemen als de grotere en sterkere. Drinkautomaten kan ook wel, maar daar zitten meer gezondheidsrisico's aan.