Vanaf volgende week zijn deze zoete aardappelen verkrijgbaar bij supermarktketen Asda in Engeland, meldt The Guardian. De voorheen exotische zoete aardappel heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een veel gebruikt product in de Engelse keuken. De zoete aardappel bevat vergeleken met de gewone aardappel minder koolhydraten en calorieën, meer vezels en is rijker aan vitamine A.

Innovatie
Het heeft de Engelse boeren van Watts Farms drie jaar gekost om een manier te vinden om de zoete aardappel lokaal te kweken. Deze aardappelsoort groeit het best in een warm en droog klimaat. Britse supermarkten importeren zoete aardappels normaal gesproken uit Zuid-Amerika of Afrika. “We hebben nu in Kent een zoete aardappel kunnen kweken door uitgebreid onderzoek en selectie van de beste soort”, zegt Joe Cottingham van de Watt Farms Group. “Het was een uitdaging, maar door veel experimenteren zijn we tot een goed resultaat gekomen”. De planten die in de lente zijn gezaaid, hebben de afgelopen weken gezorgd voor een oogst van bijna 3 ton aan zoete aardappelen.

Mogelijkheden
De afgelopen jaren zag Asda de verkoop van zoete aardappelen toenemen met 50% per jaar, Waitrose met 30% en Marks & Spencer met maar liefst 112%. De populariteit van deze aardappelsoort is volgens Mandy Shepherd van Asda te danken aan de vele mogelijkheden van het product: “Door de zoete smaak en de stevige, vezelrijke structuur zijn ze perfect geschikt om te bakken, pureren, roosteren en koken”.

Fotocredits: Sweet potatoe, Jim Lightfoort

Dit artikel afdrukken