2
Fotocredits: 'Red planet', Maxwell Hamilton

FlashStrokenteelt op Mars

De Wageningse ruimtelandbouwer Wieger Wamelink komt met het volgende hoofdstuk over het telen van groente op Mars- en maangrond(simulant). Ditmaal monocultuur versus strokenteelt en stikstofbinding. Het idee is dat planten in een gemengde teelt diensten aan elkaar leveren. Voor marsgrond moet het wiel weer opnieuw uitgevonden worden. Telen op Mars gaat niet vanzelf, er zit geen leven in de bodem. Wamelink teelde erwten, wortelen en tomaten en inoculeerde de bodem met rhizobium bacteriën. En warempel, ook op marsgrond lijken plantenwortels optimaal van elkaar te profiteren. Er groeiden meer tomaatjes aan de planten bij de gemengde teelt dan tussen alleen soortgenoten. We zijn weer een stapje dichterbij leven op Mars of maan met groenten van bij ons.


Strokenteelt werkt ook op Mars - Resource online, 23 mrt 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jopie Duijnhouwer
  • #2
  • 25 mrt '22
  • 13:17

Dode grond is beter dan levende grond.
Recent was er een jubelende tweet van Hidde Boersma die verwees naar een onderzoek waarin de groei van tarwe, maïs en koolzaad in gewone (levende) grond vergeleken werd met grond die twee keer in een autoclaaf ontsmet was. Deze gewassen groeiden veel beter in ontsmette (dode) grond dan in niet ontsmette (levende) grond. Soja en lucerne gaven een ander beeld.

Het doel van het onderzoek was overigens om de optimale rotatie van deze vijf gewassen te bepalen.

Dat je met minimale biodiversiteit hele goede groei kunt bereiken weten glastuinders en vertical farmers natuurlijk al lang.

Hendrik J. Kaput
Hendrik J. Kaput Landbouw & energie
  • #1
  • 24 mrt '22
  • 11:04

Hier op aarde beschermen de atmosfeer en het aardmagnetische veld ons voor het overgrote deel van de straling. Reizigers naar Mars moeten het echter zonder dit schild stellen. En dus gaan ze al snel morsdood!

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.