Het castreren van biggen is in Frankrijk, net als in de rest van Europa, nog de gewoonste zaak van de wereld. In Nederland wordt al sinds 2008 niet meer of onder verdoving gecastreerd, na succesvolle acties van Varkens in Nood en Wakker Dier, die het supermarktkanaal wisten te veroveren. Per 1 januari 2018 wordt Europese regelgeving van kracht die alternatieven voor het het castreren van biggen invoert.

Volgens Global Meat neemt Cooperl Arc Atlantique zo'n 20 procent van alle Franse biggen voor zijn rekening. De coöperatie gaat overstag om tegemoet te komen aan de vraag van consumenten om meer dierwelzijn, maar denkt ook voerefficiëntie te verbeteren en antibioticagebruik te verminderen door de nieuwe aanpak. Door met alle partijen in de keten samen te werken, de boeren goed voor te lichten en op te leiden zegt Cooperl dat het risico van berengeur volledig geminimaliseerd is.

Volgens dierenwelzijnsorganisatie Eurogroup for Animals betekent het niet meer castreren door Cooperl een verlichting voor zo'n 5 miljoen biggen per jaar. In Nederland worden per jaar zo'n 2 miljoen varkens niet meer gecastreerd. Er worden in Nederland ca. 25 miljoen biggen geboren.

Fotocredits: Chi sin Gweilo, Ignorance is bliss[/url]
Dit artikel afdrukken