Wakker Dier weet precies hoe het komt:

Door onderling gekibbel en getreuzel, komen de varkenssector, supermarkten en vleesindustrie hun beloftes over de biggencastratie niet na. Wakker Dier is verontwaardigd: "Door ruzie over geld en formele procedures lijden nu nog steeds dagelijks negenentwintigduizend biggetjes onder de onverdoofde castratie." De varkenssector zou per 1 juli stoppen met de onverdoofde castratie, maar dit is nu uitgesteld tot 1 september. Het uitstel betekent dat anderhalf miljoen biggen onnodig onverdoofd de ballen worden afgesneden. Afspraken over de verdoving werden al in juni 2007 gemaakt, maar pas in 2008 begon men serieus aan oplossingen te werken.

En nu dreigen ze dus met nieuwe acties want die 29.000 biggen zullen en moeten dagelijks van hun ballen af. Tot in lengte van jaren. Hoe het werkelijk zit, weten foodloglezers inmiddels wel: castreren hoeft niet.

Maar wat een gotspe! De voorzitter van de Nederlandse varkenshouders ging nota bene zelf op de stoep liggen bij de grootste dieronweldoeners - de supers die de prijs laten kiloknallen - van Nederland en dan heet het 'onderling gekibbel'.

Even de historie:
- Wakker Dier moest zonodig actie voeren voor castratie, terwijl de Dierenbescherming en de sector zelf zeiden dat er ruimte was om naar niet meer castreren te gaan
- omdat 'onverdoofd castreren' zo lekker leek op 'je laat je toch ook niet onverdoofd opereren' ramde Wakker Dier door
- de Nederlandse supers kregen alle lof van WD toen ze plotseling besloten geen onverdoofd vlees meer te gaan verkopen. Wat het in de praktijk ging betekenen wist nog niemand, maar Wakker Dier stak de vlag alvast uit. Wij vroegen nog wie het zou gaan betalen. De supers bleken een grootmoedig besluit te hebben genomen op kosten van de varkenshouders die al met verlies draaien.
- de varkenshouders zelf vonden het te gek en zorgden ervoor dat de supers gingen betalen voor hun eigen besluit. Zijzelf hadden liever rustig doorgewerkt aan non-castratie. Da's nl. diervriendelijker, goedkoper en gezonder (geen infecties, want castraties zijn nou eenmaal open wonden en stallen lijken niet echt op ziekenhuizen)

En nu? Nu heeft iedereen het weer gedaan. Behalve Wakker Dier. Knap om de werkelijkheid systematisch anders voor te stellen dan hij is.
Dit artikel afdrukken