Als we maar genoeg onderzoeken en lang genoeg geduld hebben, draait de waarheid vanzelf weer om. Zoals hier vaak gesteld: hoe ga je de consument vertellen dat de wereld toch plat blijkt?

Overigens: het is natuurlijk niet gek dat juist een melkboer ontdekt dat verzadigd melkvet toch gezond is, ook al doet dat niets af van het feit dat alom onze gedachten over vet, zelfs over 'fout', worden bijgesteld.

Het onderscheid tussen 'goede' onverzadigde vetten en 'slechte' verzadigd vet doet geen recht aan de onmisbare rol die verzadigde vetten uit melk spelen in het lichaam. Dat stelt Friesland Foods Corporate Research.

De slogan verzadigd vet is 'verkeerd' en onverzadigd vet is 'oké' die het Voedingscentrum hanteert, moet daarom worden genuanceerd. Die indeling is te algemeen. 'Melkvet is complex, er zitten veel verschillende vetzuren in. Zo’n 65 procent daarvan is verzadigd, de rest onverzadigd of poly-onverzadigd. Palmitinezuur (C16:0) wordt in verband gebracht met hart- en vaatziekten, maar dat maakt maar 20 tot 30 procent van het melkvet uit, afhankelijk van het seizoen en wat de koe eet', zegt Yvonne Verbeek-Schilder (rechts op de foto), die betrokken is bij het project gezond melkvet van Friesland Foods Corporate Research.

Grosso modo zijn de verzadigde vetzuren met een korte keten juist gezond, zo blijkt uit in vitro onderzoek en studies met proefdieren. Verbeek somt op: C4 en C8 lijken een kankerremmend effect te hebben, C8 en C10 hebben een antivirale werking en C12 bestrijdt de Helicobacter pylori-bacterie die een maagzweer veroorzaakt. Circa 17 procent van het melkvet bestaat uit C4 tot en met C12 verzadigde vetzuren.Projectleider van gezond melkvet Stefanie Oude Elferink meent dat dergelijke voordelen onderbelicht zijn gebleven door de eenzijdige focus bij onderzoek op het LDL-cholesterolgehalte en hart- en vaatziekten.


bron: EVMI

Dit artikel afdrukken