imageWetenschap en techniek kunnen soms tot interessante ontwikkelingen leiden. Dit is wel een heel nieuwe manier van gebruik maken van de middelen.

Het klinkt te mooi om waar te zijn: afval- en energieprobleem met één bacterie opgelost. Toch wordt in Silicon Valley - waar ze ons ook al de IT-revolutie hebben geschonken - daar aan gewerkt.

Hernieuwbare petroleum
Greg Paul is een 33-jarige ex-software executive. Nu werkt hij bij LS9, een bedrijf op zoek naar een alternatief voor fossiele olie. “Ik had nooit gedacht dat ik dit zou gaan doen. Dit is eigenlijk gewoon landbouw, toch? Maar iedereen die ik spreek zegt dat dit het vakgebied is waar ze in willen”, zegt hij in The Times.


Greg Paul is bezig met bacteriën, genetisch gemanipuleerde bacteriën. Ze voeden zich met landbouwafval zoals stro, hooi en houtsnippers en ze poepen ruwe olie. In principe kunnen de uitwerpselen van de bacteriën zo in een dieseltank en kun je er op rijden. Zo ver is het nog niet, maar het duurt niet lang meer. De hoge olieprijs heeft een stroom van bedrijfjes gecreëerd die werken aan alternatieven voor fossiele brandstoffen. Veel van die alternatieven behelzen een flinke aanpassing van de huidige infrastructuur en soms zelf van de hele economische basis van onze samenleving.

Geen nieuwe infrastructuur
Waterstof, elektriciteit of zelfs ethanol kunnen niet makkelijk morgen worden geïntroduceerd als brandstoffen. Er zijn nog weinig voertuigen die er op kunnen rijden en de distributie is ook nog niet op orde. Het is ook moeilijk om dit van de grond te krijgen. Niemand begint een pompstation met waterstof als er geen klanten zijn, en niemand koopt een waterstofauto als hij nergens kan tanken. Maar wat LS9 maakt is een echte vervanging voor olie. Een brandstof die door de gewone pompstations geleverd kan worden en door gewone auto’s getankt kan worden. Volgens LS9 is hun ‘olie 2.0′ CO2-negatief. Het productieproces neemt meer CO2 op dan dat er vrijkomt bij gebruik van de olie. Maar dit alles staat nog in de kinderschoenen. Het bedrijf wordt geleid door ex-Shell manager Bob Walsh. Hij geeft toe dat het bedrijf nog ‘pre-revenue’ is. Er wordt nog niets verdiend, wel veel geïnvesteerd. Twintig miljoen dollar is er geïnvesteerd in LS9, ondermeer door Khosla Ventures. De plannen zijn groots, LS9 moet volgens de directeur een miljardenonderneming worden.

E. coli
De grote werk bij LS9 wordt gedaan door een aangepaste E. coli-bacterie. De meeste leden van de E. coli-familie zijn onschadelijk en komen voor in de darmen van mensen en andere warmbloedige dieren. Sommige strengen kunnen zorgen voor een flinke voedselvergiftiging, maar over het algemeen is de E. coli een goedaardige en zelfs nuttige bacterie. Normaal gesproken scheidt de bacterie vetzuren uit. Maar door middel van genetische manipulatie is de E. coli van LS9 in staat om petroleum te maken. Als basis kan alles worden gebruikt dat kan worden omgezet in suiker. Maar LS9 heeft ervoor gekozen om niet te werken met traditionele landbouwgewassen: biobrandstof op basis van voedsel geeft enorme economische en sociale problemen. LS9 gebruikt daarom landbouwafval. Dat kan nu al met natuurlijke bacteriën worden omgezet in ethanol. Maar dat proces vereist energie-intensieve distillatie om tot een goede brandstof te komen. Het LS9 proces levert met veel minder energie een brandstof die veel makkelijker toe te passen is in de huidige infrastructuur.

Opschalen
De plannen klinken mooi. Volgens Greg Pal is het mogelijk om voor 50 dollar per vat olie te maken met hun proces. Het proces bestaat nu alleen nog in het laboratorium. De opstelling die ze nu ontwikkeld hebben kan één vat olie per week maken. De consumptie in de VS is 143 miljoen vaten per week. In 2010 moet een demofabriek klaar zijn, en tegelijkertijd wordt gewerkt aan de eerste commerciële fabriek die in 2011 al moet draaien.

Volgens LS9 gaan ze de wereld verbeteren. Maar er zijn nog een aantal hordes onderweg naar die betere wereld.


bron:sync.nl met dank aan
nu.jij





Dit artikel afdrukken