Zeker weten waar je eten vandaan komt. Dicht bij de oorsprong, vers en eerlijk. Dat wil de consument tegenwoordig.

’t Streeckhuys in Deurne speelt in op die trend. Boerenfamilie Witteveen opende op 5 mei de deuren van 't Streeckhuys in Deurne. De winkel biedt een range producten die variëren van biologische kalfsoester en versgebakken brood tot asperges die gisteren nog in de grond zaten. Ze worden rechtstreeks van boerderijen uit eigen regio - de Peelstreek – verkocht aan de consument. Omdat er geen tussenkomst van distributeur of groothandel is, blijft er meer marge voor de boer over.

Hele keten in eigen hand
In de winkel ligt de nadruk op de vleesafdeling. Daar vindt de familie Witteveen oorspronkelijk zijn passie. ’t Streeckhuys ontstond uit pure noodzaak, meldt de Levensmiddelenkrant. Zoon Bart Witteveen zou de opvolger worden in het rundveebedrijf van de familie. Hij werd alleen allergisch voor runderen.

“Toen hebben we een uitbeenderij uit de buurt overgenomen, zodat hij toch in het bedrijf kon blijven werken”, aldus vader Witteveen in Levensmiddelenkrant. “We maken nu ook zelf vlees van onze prachtige veestapel in de wei: we bereiden het zelf, roken en pekelen, maken worsten en hammen. Vanuit die passie voor het ambacht is het idee voor ’t Streeckhuys ontstaan.” Met de rundveeboerderij, de uitbeenderij en de boerenverswinkel hebben ze de hele keten nu in handen. Van producent tot consument.

Wij bieden andere producten. Ze worden anders gemaakt en ze smaken anders
’Het verhaal klopt’
Is de winkel een bedreiging voor supermarkten in de buurt? Eigenaar Witteveen: “Wij bieden andere producten. Ze worden anders gemaakt en ze smaken anders." Op sympathie uit de buurt kan Witteveen zonder meer rekenen. “De boeren vinden het geweldig, omdat ze waardering en een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. En de consument is blij met ons, omdat we kwaliteit bieden voor een goede prijs.”

De grote vraag is natuurlijk of het potentieel aan klanten en het aanbod in het Brabantse Deurne groot genoeg zijn om een boerenverssuper in de benen te houden. De doelgroep van 't Streeckhuys lijkt zich eerder in de Randstad te bevinden.

Fotocredits: T Streeckhuys via Facebook
Dit artikel afdrukken